Menu Zavřít

Zemanův Fico, Ficův Zeman

18. 3. 2014
Autor: Euro E15

Nadcházející finále slovenských prezidentských voleb přináší jedno lehké de ja vu. Je to návrat do atmosféry před českou volbou hlavy státu. Tým Roberta Fica si vybral do kampaně stejné zbraně jako před více než rokem tým kolem Miloše Zemana.

Výsledek prvního kola voleb Robertu Ficovi nemilosrdně ukázal, že musí přidat a získat voliče, kterých měl sice ve sněmovních volbách jeho Smer dost, ale teď se někam vytratili. Čtyři procenta náskoku na rivala Andreje Kisku opravdu není mnoho. A Fico není z těch, kteří by se vzdávali, nebo z těch, kteří si berou do boje rukavičky.

Stejně jako Miloš Zeman. A stejně jako on strašil tím, že po nástupu Karla Schwarzenberga přijdou temné časy, protože předseda Top 09 je vlastně Sudeťák a jeho žena má na Haardegu pověšené hákové kříže, vytahuje Fico strašáka scientologismu, jehož poslem je podle něj právě Andrej Kiska.

Zrovna dnes na tiskové konferenci Fico představil další důkazy o napojení Kisky na scientology. Nebudu těmi tezemi unavovat, jsou opravdu velmi vetché. Stejně jako ty, že Kiska je lichvář, což mu Fico také vyčetl. Důležité je si uvědomit jak na Slováky takové tvrzení působí. Katolická církev má na Slovensku daleko větší zázemí než v Česku a v tradičním myšlení lidí je označení jedince za scientologa zhruba takový zásah do jeho důvěryhodnosti, jako je v Česku označení za pomahače Sudeťáků.

Zemanovi tahle nefér taktika vyšla, vítězem druhého kola se stal vcelku s přehledem. Fico z ní pár hlasů zcela jistě také vytluče. Jedenadvacet let od rozdělení federace tak poznáváme smutnou pravdu - jsou stále špatné věci, ve kterých jsme stejní.


Další komentáře Petra Weikerta:

Temelínské hysterky

KL24

Hledá se Tůma

  • Našli jste v článku chybu?