Menu Zavřít

ZEMĚ EU POSÍLÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M l u v č í     Č N B     M a r t i n     Š v e h l a

Cílem zavedení nové měny euro je další posílení ekonomik těch členských zemí Evropské unie, které k němu přistoupily. Tím pádem pro nás budou tyto země představovat ještě podstatně silnějšího partnera, než tomu bylo doposud. Jestliže však platí, že se dosud řada našich exportérů na trzích Evropské unie, kam dlouhodobě směřuje absolutně největší část našeho exportu, prosazovala, pak lze jistě předpokládat, že mají dobrou šanci v tom pokračovat i nadále. Podmínkou je ovšem pokračující restrukturalizace českého průmyslu, bez níž se nedočkáme dlouhodobějšího oživení ani při případném zlevěnění peněz, nebo zvýšení státních investic.

Jinak by pro Českou republiku ze zavedení eura neměly vyplynout zásadní změny. Budeme si ale muset na novou měnu prostě zvyknout například jako na referenční měnu. Kurs koruny již bude vyjadřován vůči euru a ne vůči německé marce, jako je tomu nyní. A změny se dotknou i kursovního lístku.

WT100

Nová měna bude též uplatněna v platebním styku. To by mělo být pro řadu firem výhodné. Pokud totiž obchodují ve více měnách zemí jedenáctky, odpadne jim velká část transakčních nákladů, neboť teď budou používat pro všechny tyto země jen euro.

Důležité je, že pro nás stále narůstá význam vývoje sazeb a mnoha dalších veličin zemí Evropské unie. Ten přitom může přechod na euro výrazně ovlivnit. Řada subjektů je v měnách Evropské unie zadlužená, a budoucí sazby na euro se jich tedy týkají beprostředně. Obecně ale platí, že hladina našich domácích úrokových sazeb bude záviset na úrovni inflace a celkovém měnovém a hospodářském vývoji.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).