Menu Zavřít

Země zaslíbená IT

15. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Po dlouholetém propadu se rozběhly fúze, vznikají nové firmy a přicházejí IPO

Hi-tech sektor se v Izraeli konečně dostává z dlouhého období finančního sucha. Společnost Cisco Systems 25. srpna koupila za dvě stě milionů dolarů firmu P-Cube z Tel Avivu, která vyvíjí hardware pro správu síťového provozu. Za poslední tři měsíce to byl už druhý nákup Cisca v Izraeli. V oblasti se ale pohybují také další hráči ze Silicon Valley. „Proslýchá se, že v příštích pár týdnech několik velkých technologických firem uzavře zajímavé obchody,“ říká Gilay Dolev, hlavní analytik u analytické společnosti D&A High Tech Information, která sídlí jen kousek za Tel Avivem.
Co vyvolalo obnovený zájem o Izrael? Na malý stát má hodně start-upů. Ty si na rozdíl od západních technologických gigantů nemohly dovolit omezit výdaje na výzkum a vývoj, aby se dostaly přes období útlumu sektoru. Proto pokračovaly v inovaci i v době, kdy odvětví procházelo krizí a kdy došlo k obnovení bojů mezi Izraelci a Palestinci. Dnes tam najdeme mnoho malých firem, které těžké doby přežily a mají nejmodernější technologie v oblasti zabezpečení internetu, bezdrátového širokého pásma a lékařských přístrojů. Není divu, že se počet akvizic v minulém roce zvýšil o 25 procent.
Globální oživení dodalo energii takzvaným silikonovým „vádí”, což je v arabštině vyschlé údolí řeky, ale v Izraeli tak označují více než desítku technologických center, která jsou rozeseta po celé zemi. V prvních šesti měsících letošního roku se vývoz technologií zvýšil o dvacet procent na více než šest miliard dolarů. Technologický index Tel-Tech 15 vzrostl za posledních dvanáct měsíců o 48 procent.
Izraelské hi-tech společnosti se také po dlouhé pauze vracejí na Wall Street. Tento rok ke zhruba 70 společnostem obchodovaným v Nasdaqu přibyly tři další. Lipman Electronic Engineering vyvíjející elektronické platební systémy, výrobce integrovaných obvodů pro telekomunikace PowerDsine, a lékařská Syneron Medical. „Máme tu nejmíň pět firem, které poprvé veřejně nabízejí akcie, a spoustu dalších, jež chtějí tento krok zopakovat,“ uvádí Leonard G. Rosen, výkonný ředitel investiční banky Lehman Brothers a šéf obchodní činnosti banky pro Izrael.
Jedním z úspěšných izraelských podnikatelů v technologiích je Giora Yaron, spoluzakladatel P-Cube. Tento šestapadesátiletý fyzik založil čtyři firmy, dvě z nich prodal Ciscu. Než si Cisco v srpnu koupilo P-Cube, zaplatilo už v roce 2000 celkem 118 milionů dolarů za Pentacom. „Neexistuje žádný tajný recept na založení úspěšné společnosti. Prostě musíte mít tu správnou technologii ve chvíli, kdy ji ti bohatí potřebují,“ tvrdí Yaron. V případě P-Cube se na Cisco obraceli jeho zákazníci s tím, že musí tu novou izraelskou technologii zapracovat do svých síťových routerů.
Zájem Cisca o Izrael začal v roce 1998, kdy za 50 milionů dolarů koupilo firmu Class Data Systems, výrobce softwaru na kontrolu kvality. Od té doby zaplatilo skoro miliardu dolarů za několik malých izraelských firem, v posledních pár měsících koupilo dokonce tři. „Mají silnou tradici ve strojírenské inovaci a technologiích. Je to podobné jako v Silicon Valley,“ říká Ned Hooper, hlavní člen představenstva Cisca pro firemní rozvoj.

Realistická oceňování.

Navzdory novým obchodům nikdo neočekává návrat k horečnatému období roku 2000. V červnu uvedeného roku zaplatila firma Lucent Technologies impozantní 4,8 miliardy dolarů za Chromatis Networks. To je nejvíc, co kdo kdy za malou izraelskou firmu zaplatil. Naopak 17 z 31 obchodů uzavřených v uplynulém roce bylo za méně než deset milionů dolarů. „Ceny firem se vrátily zpátky na zem,“ vysvětluje Zeev Holtzman, zakládající partner předního lokálního fondu Giza Venture Capital z Tel Avivu.
To je jedním z hlavních faktorů, které lákají rizikové fondy do Izraele. Odborníci na sektor očekávají, že místní rizikové fondy letos získají přes miliardu dolarů. Většina peněz pochází od institucionálních investorů z Evropy a Spojených států. Vádí tenhle déšť určitě potřebují.

CIF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Irena Vičarová, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).