Menu Zavřít

Zemřel bývalý francouzský prezident Jacques Chirac, bylo mu 86 let

26. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Ve věku 86 let dnes zemřel francouzský prezident Jacques Chirac, který dominoval francouzské politice několik desetiletí a po vzoru Charlese de Gaullea se snažil pozvednout postavení Francie jako hráče na světové scéně. Exprezident se v den své smrti dočkal uznání od řady francouzských politiků a světových státníků, kteří na někdejším šéfovi Elysejského paláce oceňují zejména jeho oddanost Francii.

V čele své vlasti stál republikán Chirac v letech 1995 až 2007. Byl známý například svým nesouhlasem s útokem na Irák pod vedením Spojených států v roce 2003. Za jeho úřadování bylo na základě referenda zkráceno funkční období prezidenta ze sedmi let na pět. Stal se také jednou z osobností, které se zasloužily o prosazení jednotné evropské měny.

Před zvolením hlavou státu byl Chirac starostou Paříže a předtím vykonával také funkce premiéra či ministra vnitra.

Po odchodu z Elysejského paláce byl Chirac shledán vinným ze zneužití veřejných prostředků a v prosinci 2011 byl odsouzen k podmíněnému dvouletému trestu. Stal se tak vůbec prvním poválečným francouzským prezidentem, který byl soudem uznán vinným.¨

Státníkův zeť Frédéric Salat-Baroux agentuře AP řekl, že Chirac zemřel pokojně. Příčinu úmrtí neuvedl, ale Chirac měl od odchodu z prezidentského úřadu četné zdravotní problémy.

Chirakův nástupce v prezidentském úřadu Nicolas Sarkozy prohlásil, že s Chirakem zmizela část jeho života. Podle dalšího francouzského exprezidenta Françoise Hollandea přišla Francie o státníka. Ruský prezident Vladimir Putin označil Chiraka za moudrého a vizionářského vůdce, německá kancléřka Angela Merkelová za úžasného partnera a přítele.

Nynější francouzský prezident Emmanuel Macron se má k Chirakově úmrtí vyjádřit večer v televizi.

Truchlící lidé začali nosit květiny k domovu zesnulého ve francouzské metropoli. Chirac „pozvedl Francii na vyšší globální úroveň“, citovala AP Pařížana Joëla Josseho. Kolemjdoucí Christina Hayeová agentuře řekla, že i mladí lidé v její kanceláři byli zprávou o Chirakově úmrtí „velmi zasaženi“.

Úctu zemřelému projevili také jeho někdejší političtí odpůrci. Šéfka krajní pravice Marine Le Penová na něj vzpomíná jako na „prezidenta, který byl schopen se postavit šílenství války v Iráku, čímž znovu navázal na tradiční francouzskou pozici vyvažování a diplomacii“.

Český prezident Miloš Zeman považoval Chiraka za schopnou a silnou hlavu státu.

„Budu na něj vzpomínat jako na silného muže, jehož život byl ztělesněním politického úspěchu. Evropa dnes přišla o velkého Francouze, o velkého politika,“ napsal na twitteru premiér Andrej Babiš. Mimo politiku byl podle něj Chirac empatickým bonvivánem, který měl blízko k lidem a nejlépe se cítil na venkově. „Považoval zemědělství za největší bohatství Evropy a nebál se ho všude v Evropě hájit,“ poznamenal Babiš. Ocenil, že Chirac podporoval rychlou integraci Česka do NATO a EU, a připomněl, že mu bývalý prezident Václav Havel udělil Řád bílého lva.

„V dnešní době už ve světové politice státníci jeho typu mizí. Francie by opět potřebovala nějakého nového Jacquesa Chiraka,“ uvedl bývalý prezident Václav Klaus.

Chiraka jako velkou osobnost ocenili i předsedové ODS, TOP 09 nebo STAN. Předseda SPD Tomio Okamura však Chiraka popsal jako politika, který v cestě k moci kdykoli změnil barvu a kariéru končil korupčními a jinými skandály.

Čtěte také:

WT100

Macron brojí proti koncentraci bohatství, žádá zavedení evropské minimální mzdy

Modlitba nad Seinou. Požár Notre-Dame ovlivní i Macronovu budoucnost

  • Našli jste v článku chybu?