Menu Zavřít

Zemřel Gerald Ford

29. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Bývalý prezident kdysi vrátil Američanům důvěru v Bílý dům

Gerald Ford byl jediným americkým prezidentem, kterého si občané nezvolili do funkce v řádných volbách. Jeho vláda trvala pouhých 895 dní a neoplývala výjimečnými státnickými činy. Čestný a otevřený Ford však dokázal obnovit důvěru Američanů v Bílý dům, silně pošramocenou po aféře Watergate. To je zřejmě hlavní odkaz politika, který minulé úterý zemřel ve věku 93 let.
Do Oválné pracovny Ford usedl jako osmatřicátý americký prezident 9. srpna 1974, když kvůli nechvalně proslulé aféře odstoupil Richard Nixon. Watergate ovšem neblaze zapůsobila i na Fordovu politickou budoucnost. Za měsíc totiž udělil Nixonovi milost za všechny zločiny, kterých se jako prezident dopustil. Na popularitě u voličů mu to ale nepřidalo a zřejmě i díky tomu prohrál prezidentské volby v listopadu 1976 s demokratickým kandidátem Jamesem Carterem.
Gerald Ford byl u podpisu helsinského Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě v srpnu 1975 a již v listopadu 1974 podepsal ve Vladivostoku spolu se sovětským vůdcem Leonidem Brežněvem prohlášení o strategických útočných zbraních. Po neúspěchu ve volbách vrhl na výnosnou přednáškovou činnost, napsal memoáry a byl členem správních rad řady podniků. Loni v listopadu se stal nejdéle žijícím americkým prezidentem, když překonal Ronalda Reagana. (ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).