Menu Zavřít

Zemřel kardinál Miloslav Vlk. Soustrast vyjádřil i papež František

18. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ve věku 84 let dnes zemřel kardinál Miloslav Vlk. Oznámil to pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk v posledních měsících trpěl rakovinou plic s metastázemi do kostí. Dukovi poslal soustrastný telegram papež František.

„Se smutkem v srdci se modlím za duši zemřelého kardinála Vlka,“ uvedl na svém twitterovém účtu Duka. Dodal, že kardinál Vlk dobojoval svůj celoživotní zápas za lidskou svobodu a toleranci. „Mílo, budeš mi lidsky i duchovně chybět,“ napsal Duka na svém facebookovém profilu. Pražské arcibiskupství vyzvalo věřící k motlitbě za spásu duše zesnulého kardinála.

Papež František v telegramu vyzdvihuje Vlkovu plodnou a rozmanitou apoštolskou činnost i v obtížném období perzekucí proti církvi. O dobrém vztahu papeže a zesnulého kardinála svědčí, že mu František ještě v lednu telefonicky přál uzdravení.

Rádio Vatikán o Vlkovi hovoří jako o jedné z nejdůležitějších církevních osobností střední Evropy. Připomíná, že v Praze třikrát přijímal papeže, v roce 1995 a 1997 Jana Pavla II. a 2009 Benedikta XVI. Obsáhle cituje z telegramu papeže Františka, který v něm Vlka označuje za horlivého a velkorysého pastýře.

WT100

Vážná nemoc se u kardinála Vlka začala projevovat zhruba na jaře loňského roku. O Vánocích se kardinálův stav zhoršil natolik, že musel být na několik dní hospitalizován. Nemoc mu lékaři diagnostikovali po Novém roce.

Vlk podstupoval chemoterapii v jedné z pražských nemocnic. Koncem ledna s Vlkem telefonicky hovořil papež František a ujistil ho, že se bude modlit za jeho zdraví.

Herman: Vlk přesáhl svoji dobu
Zesnulý kardinál Miloslav Vlk přesáhl svoji dobu a dokázal převést církev z prostředí totality do svobodné společnosti, řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Další politici označili zesnulého kardinála za statečného muže a poděkovali mu za celoživotní práci.

„Patřil a vždycky bude patřit k největším osobnostem, s nimiž jsem měl tu čest se znát,“ řekl Herman, který byl v první polovině 90. let Vlkovým sekretářem. „Dokázal převést církev z prostředí totality do svobodné společnosti. Dokázal pevně stát za svým přesvědčením a nedělat kompromisy, které by mu svědomí vyčítalo,“ uvedl Herman.

Informaci o Vlkově úmrtí přijal Herman s pocitem, jako by mu odešel otec, uvedl. „Byl to nejen můj šéf, ale i velký duchovní přítel. Měl jsem ho velmi rád,“ řekl Herman.

„Vzdejme čest statečnému muži, který žil čestně a v pravdě, které věřil,“ uvedl na twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. S úctou bude na kardinála Vlka vzpomínat předseda ODS Petr Fiala. „V čele s ním se církev vyrovnávala s následky komunistické diktatury a hledala místo v demokratické společnosti,“ napsal Fiala na twitteru.



Podle mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka ve Vlkovi odešel člověk hluboké víry a pevných, nekompromisních názorů. Za velice smutnou označil zprávu o Vlkově skonu vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Byl to statečný zásadový chlap a velice jsem si ho vážil,“ řekl Babiš ČTK. Dodal, že Vlk v něm při setkáních vzbuzoval respekt a úctu.

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka na svém twitteru Vlkovi poděkoval celoživotní práci. „Upřímné pán Bůh zaplať za celoživotní práci a příklad Otče kardinále Vlku,“ napsal Jurečka.
Miloslav Vlk (†84)
Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život prošel řadou zvratů. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Na začátku 90. let minulého století byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 byl kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež Benedikt XVI. v únoru 2010 a v pořadí 36. pražským arcibiskupem jmenoval Duku.

Jako motto v arcibiskupském erbu si Vlk zvolil citát z Janova evangelia „Aby všichni byli jedno“; jednotící myšlenku se pak snažil naplňovat při výkonu svého úřadu. Ve funkci arcibiskupa řešil například kauzu krize katolické teologické fakulty UK, za dobu jeho působení jednal Vatikán s českou církví o řešení tajně vysvěcených kněží a biskupů, z nichž někteří byli či jsou ženatí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).