Menu Zavřít

Zemřel Martin McGuinness. Velitel irských teroristů i místopředseda vlády

21. 3. 2017
Autor: čtk

Ve věku 66 let dnes zemřel někdejší místopředseda severoirské vlády a bývalý vysoký vojenský činitel Irské republikánské armády (IRA) Martin McGuinness.

McGuinness býval jedním z hlavních velitelů IRA, která vedla ozbrojený boj za odtržení Severního Irska (Ulsteru) od Londýna. Později se stal strůjcem mírového procesu v této britské provincii. Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých.

McGuinness byl od května 2007 do ledna 2017 místopředsedou severoirské vlády. V roce 2007 se dohodl se svým hlavním rivalem, unionistou Ianem Paisleym, na sdílení moci. Paisley se stal severoirským premiérem a McGuinness jeho zástupcem. O rok později Paisley na premiérský úřad rezignoval. Letos v lednu McGuinness oznámil, že je vážně nemocen a po čtyřech dekádách odchází z veřejného života. Zároveň kritizoval premiérku Arlene Fosterovou z koaliční Demokratické unionistické strany (DUP), která podle něj prosazuje v otázce obnovitelných energií politiku, která by mohla stát daňové poplatníky stamiliony liber.

V okruhu IRA se McGuinness pohyboval od svých 15 let a v roce 1972 byl již členem její delegace, která jela do Londýna jednat s ministrem pro severoirské záležitosti. O rok později byl McGuinness zastaven s nákladem výbušnin v osobním autě a následně odsouzen na půl roku do vězení.


Přečtěte si také:

Británie požádá o odchod z Evropské unie příští středu

Theresa Mayová (Zdroj: čtk)


V roce 1982 se stal poslancem později rozpuštěného severoirského sněmu, jako vyjednávač Sinn Féin se účastnil mírových jednání od druhé poloviny 80. let. Vedl její delegaci v rozhovorech s pověřenci britské vlády (1990 až 1993) i při jednání, které vyústilo k vyhlášení příměří ze strany IRA 31. srpna 1994.

Jako poslanec britského parlamentu od roku 1997 (a severoirského opět od 1998) se za Sinn Féin podílel na jednáních na dosažení velkopáteční mírové dohody v dubnu 1998.

Ve vládě umírněného unionisty Davida Trimblea v letech 1999 až 2002 působil jako ministr školství.

V dokumentárním pořadu rozhlasové stanice BBC v říjnu 2002 McGuinness poprvé jednoznačně prohlásil, že jeho boj proti Velké Británii skončil. Řekl, že končí svou činnost proto, „aby byla odvrácena válka“. Za „totální nesmysl“ označil spekulaci listu Sunday World, že byl britským špiónem.

V roce 2011 se neúspěšně ucházel o funkci prezidenta Irské republiky, ve volbách skončil třetí.

Jako zastánce tvrdé linie po britském referendu o brexitu vyzval, aby Severní Irové vypsali plebiscit o sjednocení s Irskou republikou. Zároveň prohlásil, že po brexitu nemůže mezi Severním Irskem a Irskem dál fungovat stejný režim jako dosud, který dovoluje volný pohyb přes vzájemné hranice.

MMF24

Dále čtěte:

Esej: Malé dějiny politické korektnosti

Skotská euroskepse roste. Může ohrozit referendum o nezávislosti

 Příznivci skotské nezávislosti


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).