Menu Zavřít

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera, bylo mu 72 let

20. 1. 2020
Autor: čtk

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes v Teplicích náhle zemřel. Bylo mu 72 let. Příčinou úmrtí byly zdravotní problémy, bližší informace zatím nejsou známy. Premiér Andrej Babiš označil zprávu za šokující.

Úmrtí jednoho z nejvýraznějšího občanských demokratů oznámil v poledne na twitteru místopředseda ODS a předseda jejích senátorů Miloš Vystrčil. Kubera proslul svými leckdy kontroverzními výroky, v nichž si nebral servítky. Kritický byl zejména vůči fungování EU, dotacím, feministkám nebo ekologickým hnutím.

Kubera byl senátorem a dlouholetým primátorem Teplic. V jejich čele stál od roku 1994 do roku 2018. Členem horní komory byl od roku 2000, od roku 2016 se podílel na jejím vedení nejprve jako místopředseda, od předloňského roku jako její předseda.

V roce 2017 zvažoval Kubera kandidaturu na prezidenta proti Miloši Zemanovi. Ve stejném roce získal roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman.

Kubera patřil k výrazným tvářím ODS, Senát vedl přes rok

Jaroslav Kubera patřil k nejvýraznějším českým politikům posledních tří dekád, dlouholetý starosta a později primátor Teplic proslul svými neortodoxními názory i kuřáckou vášní. Tu dlouholetý občanský demokrat Kubera, který dnes ve věku 72 let zemřel, neopustil ani jako šéf horní komory, kterou vedl od listopadu 2018. Tehdy také po dlouhých 24 letech odešel z vedení Teplic, kde pravidelně dokázal se svou ODS vítězit ve volbách.

Ve funkci předsedy Senátu na sebe Kubera upozornil například vřelým vztahem k Tchaj-wanu, kam se koncem února chystal odjet v čele podnikatelské mise. Plán vzbudil kritické reakce, a to nejen ze strany čínské diplomacie, ale také od prezidenta Miloše Zemana, který prosazuje vstřícnou politiku k Pekingu. Zeman loni pohrozil, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, skončí jejich přátelství. Předseda Senátu ale odmítl, že by návštěva Tchaj-wanu byla protičínská.

Kubera se během své kariéry v politice zviditelnil řadou dalších kontroverzně vnímaných výroků či kroků. Již jako tajemník teplického městského úřadu (byl jím v letech 1990 až 1994) například pobouřil primátora Ústí nad Labem oznámením, že Teplice jsou přirozeným sídelním městem budoucího kraje. Proslavil se také návrhem na řešení prostituce, která ve své době silně sužovala severočeské pohraničí, kdy navrhoval licence pro prostitutky.

CIF24

Pozornost ve své době vzbudila i Kuberova snaha o snížení kriminality ve městě nebo jeho negativní postoj ke zvýšení pravomocí strážníků. „Být po mém, tak bych strážníkům nedal ani pistole. Na sbírání psích exkrementů je nepotřebují,“ řekl v roce 2006. Ne vždy s pochopením se setkal u obcí také Kuberův takzvaný chodníkový zákon, který od zimy 2009 až 2010 zbavil povinnosti uklízet chodníky majitele přilehlých nemovitostí a zodpovědnost za jejich schůdnost přenesl na město.

Fiala: Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu
Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávu o Kuberově úmrtí za šokující. Kuberu měl za fajn chlapa a úžasně vtipného člověka. Ohledně pohřbu předsedy horní komory Parlamentu premiér řekl, že bude respektovat přání rodiny.

„Nechtěl jsem tomu věřit, je to obrovský šok,“ uvedl. Připomněl, že ještě v sobotu byl Kubera na kongresu ODS. „Byl to člověk, kterého jsem měl rád, měli jsme dobrý vztah, rozuměli jsme si, byl neskutečně vtipný, jeho příchodem do pozice předsedy Senátu získal Senát jinou dynamiku,“ řekl.

ředseda ODS Petr Fiala přijal zprávu s velkým zármutkem. „Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů,“ napsal na facebooku. Označil ho za výraznou osobnost nejen ODS, ale celé české politiky. „Byl velkým obhájcem svobody a zdravého rozumu a především slušný a poctivý člověk,“ uvedl.

„Jsem v šoku. Nedokážu to ani okomentovat. Ještě ve čtvrtek jsme byli spolu, přátelsky si povídali a navzájem se dobírali,“ napsal ČTK předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Kubera podle něho výborně reprezentoval horní komoru. „Nevím o nikom, kdo by ho neměl rád. Bude nám všem chybět. Bez ohledu na politickou příslušnost,“ uvedl Vondráček.

Bývalý prezident a předseda ODS Václav Klaus označil Kuberu za stálici české politické scény. „Už si ji bez něho ani nedovedu představit. Byl netuctovým politikem, byl svůj, říkal nahlas názory své a ne názory někoho jiného, a proto ho lidi - jak v Teplicích, kde pětkrát primátoroval, tak v celé České republice - měli rádi,“ uvedl Klaus v prohlášení. „Nepodléhal žádným politickým módám, a proto byl vždy autentický. Na nic si nehrál. Bude nám v české politice chybět,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?