Menu Zavřít

Zemřel Zdeněk Altner. 338 milionů, které vysoudil od ČSSD, se nedočkal

7. 11. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro E15

Bývalý advokát Zdeněk Altner, kterému letos na jaře přiznal soud téměř 338 milionů korun ve sporu s ČSSD kvůli kauze Lidového domu, dnes ráno zemřel. O dovolání sociální demokracie proti verdiktu bude moci Nejvyšší soud rozhodnout až po dědickém řízení. ČSSD vyjádřila Altnerově rodině i blízkým soustrast.

Devětašedesátiletý Altner na konci března vyhrál letitý soudní proces se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů korun.

Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, kterým se nyní zabývá Nejvyšší soud. Teď musí počkat na výsledek Altnerova dědického řízení. „Řeší se to úplně stejně jako u jiných řízení u nižších stupňů - tedy nejprve se musí postavit najisto, kdo nastupuje do práv a povinností zemřelého v rámci dědického řízení. Jinými slovy, někdo musí tu pohledávku zdědit. Až bude jasné, kdo ji zdědí, tak s takovým člověkem se bude pokračovat v řízení před Nejvyšším soudem,“ řekl ředitel kanceláře předsedy Nejvyššího soudu Aleš Pavel.

„ČSSD vyjadřuje soustrast rodině a blízkým JUDr. Zdeňka Altnera,“ uvedl Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře, která ČSSD ve sporu s Altnerem zastupuje. Jakékoliv další komentáře včetně právních považuje Chvojka vzhledem k současné situaci za nevhodné.

Zdeněk Altner (†69)
-Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Před rokem 1989 pracoval jako podnikový právník, naposledy u České vědeckotechnické společnosti. Poté se začal věnovat advokacii, v roce 1994 byl zapsán na seznam správců konkurzních podstat.

-Od roku 1997 Altner zastupoval ČSSD ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Mandátní smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman (později ke smlouvě údajně přistoupili právníci Zdeněk Hájek a Václav Halbich). Altner (se společníky) vyhrál pro ČSSD spor se státem v roce 2000 a od té doby se se sociální demokracií pře o odměnu za vykonané služby - na konci letošního března pravomocně na straně vysoudil přes 337 milionů korun.

- ČSSD Altnerovi nezaplatila a oznámila, že hodlá uspokojovat jen Altnerovy věřitele, kteří se jí přihlásili. Sociální demokraté také proti rozsudku podali dovolání, v němž navrhli také odklad vykonatelnosti. Nejvyšší soud (NS) v červnu straně vyhověl a ČSSD tak zatím platit nemusí. Rozhodnutí ve věci samé ale u NS dosud nepadlo. Proti odkladu vykonatelnosti podal Altner ústavní stížnost.

Altner byl v době rozsudku o odměny za právní služby v seznamu hledaných osob, stíhán byl kvůli zpronevěře více než 800 tisíc korun. Trestní kauzu, v níž právníkovi hrozilo dva až osm let vězení, už Obvodní soud pro Prahu 10 nestihl projednat v hlavním líčení - Altner se opakovaně omluvil ze zdravotních důvodů a soud čekal na vyhotovení posudku o jeho stavu. „Obecně mohu sdělit, že jestliže obžalovaný zemře, je trestní stíhání zastaveno. K rozhodnutí soudu je nutná zpráva z centrální evidence obyvatel, respektive úmrtní list,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Po zastavení stíhání už soud nerozhoduje o nároku poškozených.

V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun, rozsudek byl měl padnout v úterý. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval. Altner, který ve sporu vystupoval jako svědek, notářovy zásluhy bagatelizoval.


O sporu mezi Altnerem a ČSSD dále čtěte:

EBF24

Altner chce nechat rozpustit ČSSD. Prý porušuje ústavu

Altner zatím 338 milionů nedostane, soud vyhověl ČSSD


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).