Menu Zavřít

Zemřel zpěvák Karel Gott. Bylo mu 80 let

2. 10. 2019
Autor: čtk

Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny, řekla jeho manželka Ivana Gottová. Gott v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016. Prezident Miloš Zeman uvedl, že Gottovo úmrtí je zarmucující zpráva pro celou zemi. Premiér Andrej Babiš navrhne vládě, aby se Česko s Gottem rozloučilo formou státního pohřbu ve svatovítské katedrále.

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Gottová.

„Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl premiér Babiš. Stejnou myšlenku později vyjádřil i ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Po konzultaci s rodinou Karla Gotta navrhnu vládě zorganizovat státní pohřeb,“ napsal na twitteru.

Karel Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je též v Německu či Rusku.

MMF24

Seznam zpěvákových ocenění je velmi dlouhý. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé už za rok 1963 a zatím naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy. Současný prezident Miloš Zeman nedávno připustil, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání.

Bližší informace o smutečním rozloučení budou zveřejněny na oficiálních webových stránkách Karla Gotta, uvedla jeho mluvčí Aneta Stolzová. S ohledem na zármutek rodiny prosíme média a veřejnost o respektování soukromí, zejména s ohledem a citlivostí k nezletilým dcerám Karla Gotta, dodala.

Zeman: Gottovo úmrtí je zarmucující zpráva pro celou zemi
Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že úmrtí Karla Gotta je nesmírně zarmucující zpráva pro celé Česko. Gott se podle něj rozdával druhým, daroval svůj život celým generacím. Zeman letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Řekl ale, že by zpěváka ocenil až v příštím roce, aby si mohl cenu osobně převzít, když se letos potýká se zdravotními komplikacemi.



„Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,“ napsal premiér Andrej Babiš. Vládě navrhne, aby se Česko s Gottem rozloučilo formou státního pohřbu.

„Byl jedním z mála umělců, který prošel desítkami let historie této země a získával uznání a obdiv lidí střídajících se generací. Jeho písně si zpívali lidé nejrůznějšího vzdělání a profesí. Karel Gott byl mimořádnou osobností, která nás dokázala spojovat. Čest jeho památce,“ napsal na twitteru ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) udělal málokdo pro dobré jméno Česka v zahraničí tolik jako Gott.

„Upřímnou soustrast rodině Karla Gotta. Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět,“ reagoval vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Karel Gott dokázal svým talentem, pílí a profesionalitou zaujmout posluchače napříč generacemi nejen v České republice. Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Upřímnou soustrast všem blízkým. Karel Gott byl a zůstane velkou kulturní osobností naší země,“ napsal na twitteru předseda Starostů Vít Rakušan.



„Opustila nás jedna z největších postav české popkultury. Karel Gott dokázal svou hudbou zaujmout jako málokdo jiný. Je nezpochybnitelné, že svým uměním přispěl k dobrému jménu České republiky v zahraničí. Čest jeho památce,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Před pár minutami mě zaskočila zpráva o náhlém úmrtí Karla Gotta, a proto bych chtěl rodině popřát upřímnou soustrast. Já jsem se s mistrem osobně viděl jen jednou, a to na koncertě Eltona Johna, ale šlo o nezapomenutelný zážitek,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).