Největší družstvo má dva tisíce členů
Když opustíme Wachau a dáme se podél Dunaje směrem k východu, za městem Melk se dostáváme do regionu Niederösterreich – Kremstal. Rozdělením někdejší oblasti Kamptal–Donauland se teprve v roce 1993 jméno Kremstal dostalo na seznam vinařských oblastí Rakouska. Plocha 1865,99 hektaru vinic bílých a 304,78 ha modrých odrůd je domovem zejména pro Veltlínské zelené, Müller-Thurgau a Ryzlink rýnský. Stále více se ale ve výsadbách prosazuje Chardonnay a do role oblastní speciality se profiluje Veltlínské červené rané. Modré odrůdy, které teprve čekají na větší zájem vinařů, jsou reprezentovány zejména Zweigeltrebe a Portugalským modrým. Kremže (Krems), středisko veškerého dění v oblasti, je městem s dlouhým a bohatým vývojem. Od středověku se o něm ví jako o místě vzdělanosti a kultury. S těmito fenomény vždy kráčelo ruku v ruce pěstování révy a příprava vína. Městské čtvrti Und a Stein patří k nejstarším osídlením městského typu v zemi. Nepřekvapí nás tedy řada exponátů s velmi dávnými daty vzniku, které lze spatřit ve zdejším vinařském muzeu. Ve městě sídlí od roku 1875 také vinařská škola a k vinařství se váže také cyklus odborných přednášek Weinkolleg, konaný v klášteře Und. Od roku 1988 se Křemže stala místem konání dolnorakouských zemských vinných veletrhů. Oblast není však tvořena jen městem Kremže. Na levém břehu Dunaje jsou významnými vinařskými místy Senftenberg, Imbach, Gedersdorf nebo Rohrendorf. Pravý břeh je domovem pro vinaře v obcích Paudorf, Hollenburg a třeba Furth bei Göttweig. I v této oblasti se vinaři sdružují do spolků, které mají pomoci udržet vysokou kvalitu zdejších vín a prosadit ji na trhy v zemi i v zahraničí. Jedním z takových sdružení je například Vinum circa Montem, zaštiťující kvalitní vína s výrazem regionální typičnosti. Působí zde i skupina se stále známější a vyhledávanou značkou – Kremstaler Konvent nebo společenství Kremser Wein, což znamená „Verein zur Förderung der Weinwirtschaft in Krems . Za touto krkolomnou větou se skrývá podpora vinařské produkce města Kremže. Nelze rovněž vynechat největší rakouské vinařské družstvo vůbec – Winzer Krems. Dvě tisícovky členů hospodaří na zhruba 40 procentech rozlohy vinic a pěstují surovinu pro produkci přibližně 55 000 hektolitrů vín vyšších jakostních stupňů. Vedle takových specialit, jako je série vysoce kvalitních vín, která pod etiketou „Kellermeister Privat putuje do gastronomických zařízení nejvyššího věhlasu, nabízí sdružení i oblíbený sekt „Haus Österreich na bázi Ryzlinku rýnského. Dále naleznete v produkci družstva řady odrůdových vín v různých provedeních, od těch pro běžný konzum, prodávaných například u čerpadel, až po zmíněný Kellermeister. Adresa sídla firmy dosáhla takového věhlasu, že se stala nedílnou součástí značky a etiket družstva. Když tedy narazíte na vinětu s názvem Sandgrube 13, vězte, že jde o víno ze sklepů Winzer Krems. Vedle největšího producenta oblasti i země patří ke jménům vinařských zástupců Kremstalu například Karl Sylvester Erber, Domäne Baron Geymüller nebo Undhof Ericha Salomona – ti všichni z Kremže. Ostatní místa reprezentují mimo jiné vinařské domy Winzerhof Familie Dockner, Malat či Rennhofer v městečku Furth bei Göttweig, Ludwig Buchecker v Gedersdorfu a také Lenz Moser v obci Rohrendorf bei Krems.
Nabídka týdne
Bouvier 1995, Trockenbeerenauslese, süß
Producent: Alfred Fischer, Stöttera, Neusiedlersee–Hügelland
Jsem velmi rád, že vám dnes mohu předložit prvou vlaštovku ze zástupců takzvaného „tekutého zlata , která se na našem trhu objevila. Rakouská sladká vína jsou považována za jedna z nejlepších ve světové produkci. Díky místům a podmínkám, v nichž vznikají, kde se ideálně propojují vlastnosti vín jižního a severního typu, mají bobulové výběry, výběry suchých bobulí a ledová vína se značkou Made in Austria ten nejlepší zvuk. Vína s vysokým obsahem zbytkového cukru, ale také s přítomností pikantních kyselin vykazují nečekané chuťové vlastnosti.
Použitou odrůdou pro přípravu tohoto vína byla u nás téměř neexistující sorta Bouvier. Ani v Rakousku nepatří k příliš rozšířeným, ale velice často se z ní připravují právě vína nejvyšších jakostních kategorií.
Nabízené víno osloví už svou barvou – sytou, temně slámových tónů s jiskřivými valéry zlaté, zabíhajícími až do odstínů lesního medu tak, jak je u těchto výběrů obvyklé a správné. Pozor, nezaměňovat s barvou zestárlých, naoxidovaných vín, která je velmi podobná.
Buket vás téměř porazí svou intenzitou a rozmanitostí jednotlivých složek. Výrazně se prosazuje sladký dojem, doprovázený medovou vůní a podepřený důraznou přítomností hroznových komponent s patrnou stopou odéru ušlechtilé plísně z vysoce, do stavu hrozinek, vyzrálých bobulí.
Chuť potvrdí očekávání. Bohatá, obsažná, kupodivu ne s těžkým sladkým dopadem. Je až překvapivé, jak se všechny ty těžké a razantní prvky, kterými je tvořena, dokážou v konci projevit svěže, vznosně. Důvodem je přítomnost vyššího podílu kyselin, která udrží i tak vysoké obsahy cukru, medových a hroznových podtónů ve stavu příjemného konečného důrazu a neunaveného vjemu, kterým jinak všechny přeslazené pokrmy a nápoje působí.
Krátce řečeno – typický reprezentant „tekutého zlata rakouské vinařské produkce se všemi vlastnostmi sladkých výběrů z oblasti Neusiedlersee. Je báječným průvodcem závěrečných sladkých chodů při obědech či večeřích, může se však podat samostatně jako tečka za vydařeným jídlem.
Toto víno naleznete v nabídce ing. Ludvíka Šlancara, a pokud si uděláte výlet do Roztok, můžete v prodejně firmy lahvičku o objemu 0,25 l získat za 399 korun.