Menu Zavřít

Zen a umění výkonnosti

30. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Společnosti bojují proti pracovnímu stresu meditací

Viceprezidentovi pro strategický rozvoj internetové firmy United Online Davidu Jakubowskému již jeho džob nepřináší to co dříve. Namísto hrazených výdajů v neomezené výši a noclehů v přepychovém Chateau Marmont si nyní tento jedenatřicetiletý manažer z Manhattanu nosí balíčky s obědem, a když přijede do Los Angeles na služební cestu, přespává v levnějším hotelu Hyatt. Pracuje osmnáct hodin denně, aby pomohl své kalifornské společnosti se sídlem ve Westlake Village splnit čtvrtletní plány tržeb ve výši osmi milionů dolarů. A jak to dokázat? Jakubowski rozhodně nevypadá na přívržence východních duchovních směrů. „Dělám byznys,“ říká, „a potřebuji výsledky.“ Proto nedávno začal praktikovat šedesát minut ticha na podložce. „Je to skvělé,“ pochvaluje si své nové meditační cvičení. „Toto zklidnění mi pomůže řešit pracovní úkoly mnohem rychleji než bojovná nálada. A udělám méně chyb.“ Přepjatí a přetížení pracovníci mají nyní novou odpověď na stále tvrdší pracovní požadavky a nižší ocenění. Nedělat nic – prostě jenom sedět. Také firmy stále častěji propadají přitažlivosti rozjímání a nabízejí bezplatné hodiny meditace na pracovišti. Částečně k tomu přispěly výsledky výzkumu Národních zdravotních institutů, University of Massachusetts a Lékařského institutu mysli a těla na Harvardu. Z těch vyplynulo, že meditace zlepšuje právě ty schopnosti, které u svých duševních pracovníků zaměstnavatelé potřebují - zvýšenou aktivitu mozkových vln, zlepšenou intuici, lepší koncentraci a úlevu od nejrůznějších bolestí a strastí.
Dobrý dojem dělá i to, že meditace má některé stoupence z řad manažerů prestižních firem. Král dluhopisových fondů William H. Gross z kalifornské firmy Pacific Investment Management se sídlem v Newport Beach se například věnuje jogínským meditacím před dnem plným obchodování ve své investiční společnosti, spravující finanční prostředky ve výši 349 miliard dolarů. Připojují se jak technické firmy, jako Apple Computer, Yahoo! a Google, kde již nyní vaří šéfkuchař z organických potravin a působí masérka přímo na pracovišti, tak tradiční bílé límečky, například konzultantská firma McKinsey, finanční kolos Deutsche Bank či výrobce Hughes Aircraft.
Přesné statistiky o tom, kolik společností zařadilo do rozpočtu položku meditace, zatím neexistují, ale neoficiální důkazy naznačují, že je jich stále víc. A není žádnou novinkou, že zaměstnavatelé hledají pro pracovníky balzám na nervy. Národní ústav pro bezpečnost a zdraví při práci zjistil, že choroby související se stresem stojí společnosti asi dvě stě miliard dolarů ročně z důvodu špatné docházky, nedochvilnosti a ztráty talentovaných pracovníků. Celých 70 až 90 procent hospitalizací zaměstnanců souvisí se stresem. A tenze při práci má přímou souvislost se špatnou produktivitou a ztrátou konkurenceschopnosti. „Stres na pracovišti je zdravotním problémem číslo jedna,“ potvrzuje Eric Biskamp, spoluzakladatel seminářů „WorkLife“ v Dallasu, který začal dávat individuální lekce meditace vrcholným manažerům firem Texas Instruments, Raytheon a Nortel Networks.
Lisa Grossmanová, manažerka pro pracovní a životní podmínky personálu ze společnosti Viacom International, poznamenává: “Tyto programy působí tak trochu podivínsky, ale mají pozitivní vliv.“ Příznivou zprávou je rovněž to, že meditace není pro firmy drahou záležitostí. “Všichni dnes přepočítávají dolary,” tvrdí Grossmanová. “Je důležité udržet všechno v provozu, i když není zrovna nejlepší doba.“ Zaměstnancům se může lehce dýchat: tohle přilepšení totiž jen tak z rozpočtu nezmizí.

EBF24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Zuzana Strejčková, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).