Menu Zavřít

Žena se za letu pokusila otevřít dveře. Aerolinky ji „odměnily“ několikamilionovou pokutou

19. 7. 2019
Autor: Jet2.com & Jet2holidays

Peněžitý trest přesahující v přepočtu 2,4 milionu korun má uhradit žena, která se na jednom z letů britských nízkonákladových aerolinií Jet2 pokusila otevřít dveře v době, kdy byl stoj již vysoko nad zemí. Piloti museli následně letoun otočit a vrátit se za doprovodu vojenských stíhaček zpět na londýnské letiště Stansted. Společnost o tom informovala na svých internetových stránkách.

Incident se odehrál 22. června na trase mezi Londýnem a tureckým letním letoviskem Dalaman nacházejícím se na pobřeží Středozemního moře.

Co přesně ženu k takovému chování vedlo, není z vyjádření aerolinek zřejmé, web CNBC nicméně uvádí, že když se ji podle jednoho z pasažérů snažil palubní personál zpacifikovat, začala vykřikovat, ať z ní „dají ruce pryč“ a že „všechny zabije“.

Do akce byly povolány i stíhačky

V důsledku nastalé situace se proto piloti rozhodli stroj otočit a vrátit se zpět do Velké Británie. Tamní středisko řízení letového provozu následně o incidentu uvědomilo Královské letectvo, které rozhodlo o vyslání dvou stíhaček typu Eurofighter Typhoon, jejichž úkolem bylo dopravní letadlo doprovodit.

Z důvodu obavy, že se může potenciálně jednat o teroristický útok, měli vojenští piloti opravdu naspěch. Ve snaze dostat se k odkloněnému dopravnímu stroji co nejdříve překročili během zásahu rychlost zvuku, což mělo za následek sonický třesk, jenž byl slyšet široko daleko.

Varování pro ostatní

Po přistání na Stanstedu, které se navzdory dřívější panice obešlo bez potíží, byla žena zadržena letištní policií a nyní ji hrozí nemalý finanční postih.

Aerolinky její chování označily za „agresivní, hrubé a (letu) nebezpečné“, a proto podle šéfa společnosti Jet2 Steva Heapyho „teď musí čelit důsledkům svého počínání“.

Dopravce bude po ženě požadovat pokrytí nákladů spojených s neplánovaným přerušením letu, a to v celkové výši 85 tisíc liber, tedy zhruba 2,4 milionu korun.

EBF24

„Jsme aerolinky, které se zaměřují na rodiny, a proto žádné rušivé chování (na palubě letadel) netolerujeme a doufáme, že tento alarmující incident, který měl velmi závažné následky, vyšle jasný varovný signál všem, kteří si myslí, že se takto mohou chovat,“ dodal šéf Jet2.

Kromě tučné pokuty dostala žena rovněž i doživotní zákaz s touto nízkonákladovou společností létat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).