Menu Zavřít

Ženy dobývají i průmysl. Tvoří skoro čtvrtinu pracovní síly

25. 7. 2018
Autor: shuttershock

V průmyslových odvětvích podniká nebo pracuje už 22 procent žen a stále jich přibývá. Jsou za tím emancipace a bourání stereotypů, říkají personalisté. V absolutních číslech jde zhruba o půl milionu žen, které v průmyslových firmách působí.

Vědecké skupiny a vysoké školy se snaží šířit osvětu o ženách působících v oborech, které byly dlouhodobě doménou mužů. Důležitým faktorem je nástup nových oborů souvisejících s elektronizací a automatizací. Ty jsou pro ženy stále atraktivnější a vidí v nich budoucnost.

Hlavním zaklínadlem je v novém tisíciletí slovo inovace. „Naším hitem jsou nové obory jako IT mechatronik či průmyslový logistik, kde je poměr studentů a studentek dokonce vyrovnaný,“ říká například ředitel Škoda Auto Středního odborného učiliště Martin Slabihoudek.

Počet žen v průmyslových firmách se dlouhodobě zvyšuje. Před devíti lety jich bylo asi 450 tisíc, v roce 2016 už překonaly hranici půl milionu. Růst byl patrný i v loňském roce, kdy jich v průmyslu podnikalo či pracovalo téměř 510 tisíc.

Nejde to všude

Na trend zvyšujícího se množství zástupkyň něžného pohlaví v průmyslu upozorňují o pozice v průmyslových firmách větší zájem než dříve,“ říká Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.cz zaměřující se na nábor technicky zaměřených pracovníků. Podle ní se jedná o dlouhodobý trend spojený s emancipací.

„Souvisí to s možností vybrat si, co dívky opravdu chtějí studovat. Už nežijeme v době, kdy se holčičkám říká, že matematice nemusejí rozumět, protože jsou holky. Proto daleko více žen v poslední době volí ke studiu střední či vysokou školu technického zaměření,“ doplnila Kodenková.

V českém prostředí existuje mnoho průmyslových podniků, kde mají ženy dokonce početní převahu. „Jedná se o firmy, pro které je typická titěrná práce vyžadující malé ruce. Pokud se jedná o kvalifikované a manažerské pozice, v průmyslových podnicích jsou v nich ženy nejčastěji zastoupeny v oblasti logistiky, nákupu a ekonomických sektorů. I tady se jejich počet neustále zvyšuje,“ doplnila Kodenková.

Naopak firmám, kde převažuje těžká a fyzicky náročná práce, stále vládnou muži, potvrzuje personální ředitel koncernu ZKL Rostislav Brodecký. „Jsou pozice, kde zaměstnat ženu znamená předělat technologii nebo zavést nástroje či pomůcky, které by jí práci usnadnily, kdežto muž si na této pozici vystačí svojí fyzickou silou. Ne vždy tedy můžete zaměnit ženy za muže,“ uzavírá Brodecký.

MMF24

Dále čtěte:

Šéf OECD: Česko ohrožuje nedostatek pracovní síly. Řešením je také imigrace

V Saúdské Arábii mohou ženy poprvé legálně usednout za volant

Přirozené ženské přirození? Neexistuje. Každé genitálie jsou unikát

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).