Menu Zavřít

Jezdíte na kole? Pozor na sedlo, ženy potřebují jiné než muži

21. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Používání nesprávného sedla na kole může způsobit závažné zdravotní problémy. Vhodnost sedla se určuje podle toho, jak jsou od sebe vzdáleny sedací kosti, které tvoří pánev. Rozdíly panují zejména mezi pohlavími.

Zákazníky při koupi jízdního kola zajímá, kolik má daný model převodů, jaký druh brzd, v případě horského kola druh odpružení. Mnozí cyklisté chtějí výkonný cyklopočítač, dobré osvětlení. Výběru vhodného sedla většinou nevěnují mnoho pozornosti, což je velká chyba.

„Se špatným sedlem si ani s nejkrásnějším kolem neužijete radost z jízdy, protože dříve nebo později vás začne bolet pozadí případně záda,“ varuje David Kossmann z německé organizace Pressediest Fahrrad, která propaguje cyklistiku a radí lidem s výběrem správného kola.

Právě tvar a vzdálenost sedacích kostí určuje, jak sedlo danému cyklistovi pasuje. „V ženském těle kosti od sebe dělí až o 1,5 centimetru větší vzdálenost než u mužů,“ vysvětlil profesor rehabilitace sportovní univerzity v Kolíně nad Rýnem Ingo Froböse, jenž propaguje zdravý životní styl a napsal mimo jiné knihu o správném posilování zad. Ženám odlišná anatomie pánve pomáhá při porodu.


Merkelová požaduje genderovou paritu ve všech oblastech. Ženy nejsou méně talentované, říká

 Německá kancléřka Angela Merkelová


Správně by měl obchodník s jízdními koly umožnit změření vzdálenosti sedacích kostí a pak podle toho vybrat vhodné sedlo. Například na gelovém polštáři.

Froböse tvrdí, že ženám obecně vyhovuje sedlo více ve tvaru písmene té, které je v zadní části širší. Muži potřebují delší a užší tvar sedla, který připomíná trojúhelník. Rodiče by měli také věnovat zvýšenou pozornost při výběru tvaru sedla u dětí, aby je pohyb na kole neomezoval.

Dalším důležitým aspektem je použití kola. Pokud jezdíte více po městě a sedíte vzpřímeně, člověk potřebuje širší sedlo, protože většina hmotnosti připadá na zadní část kola. Sportovnější jízda znamená přenesení části váhy na řidítka a pedály, proto je třeba vybírat užší sedlo.

Froböse varuje před tím, že špatně zvolené sedlo může vést nejen k otlakům, ale i k celkovému znecitlivění v oblasti pánve. Pokud cyklista po dvou hodinách jízdy na kole necítí „zadek“, měl by sedlo vyměnit, doporučuje. U elektrických kol by mělo být na konci zvýšeno, aby se zabránilo při vyšší rychlosti sklouznutí ze sedla.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Věčně nespokojená? Ženy přemýšlejí o změně práce 17krát ročně

Důsledek #MeToo: ve Spojených státech přibývá feministů

Z galerií mizí obrazy, ze startu F1 modelky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).