Menu Zavřít

Zetor míří na Blízký východ. Ve hře je i továrna v Kurdistánu

10. 5. 2017
Autor: čtk

Brněnský výrobce traktorů Zetor chce proniknout na blízkovýchodní trhy. Jednou z možností je i stavba továrny v iráckém Kurdistánu.

Výrobce traktorů Zetor hledá intenzivně příležitosti na nových trzích a prodávat své stroje chce i do iráckého Kurdistánu. „V Erbílu náš obchodní zástupce jednal s potenciálním partnerem o možnosti navázání obchodní spolupráce na dodávku traktorů Zetor do oblasti. Jednání i nadále pokračují, proto nebudeme poskytovat bližší informace,“ řekla týdeníku Euro zástupkyně firmy Šárka Štočková.

Podle kurdského tisku je nicméně ve hře i možnost, že Zetor do roku 2020 postaví v iráckém Kurdistánu novou továrnu na traktory, v níž bude montovat části dovezené z Česka. Současně v oblasti zřídí i novou divizi pro celý region.

Podle mluvčího ministra zemědělství iráckého Kurdistánu Anwara Omara doveze Zetor do země 100 plně vybavených traktorů, které si pak budou moci koupit kurdští zemědělci za státem dotovanou cenu. Kontrakt má být uzavřen v příštích měsících. Zetor nicméně plány na výstavbu továrny popírá.

Traktorový trh v Evropě prochází od svého vrcholu v roce 2013 krizí, která je hlubší než v době hospodářské krize na přelomu let 2009 a 2010. Firma proto hledá nové trhy. Zetor přesto hospodařil se ziskem a investuje do podpory výzkumu a vývoje. Za loňský rok Zetor dosáhl tržeb 3,2 miliardy korun, zisk před zdaněním činil 102 milionů korun. Firma prodala celkem 3144 traktorů, čtyři pětiny z toho vyvezla do zahraničí.

CIF24

Zetor patří do slovenské průmyslové skupiny HTC holding, kterou vlastní miliardáři Martin Blaškovič a Zoroslav Kollár.

Přečtěte si také:

Írán splatil Česku 200 milionů. Padla tím překážka obchodu

České podniky se vracejí na ukrajinský trh. Export roste o 42 procent

Zetor se vrací na barmský trh. Příští rok tam dodá stovky traktorů


  • Našli jste v článku chybu?