Menu Zavřít

Zfixlovaná dotace pro Třemešnou

11. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Státní fond prověří žádosti o subvence, u kterých pomáhala firma lobbisty Martina Baiera

Vesnice Třemešná v osoblažském výběžku na severovýchodě České republiky řeší dlouhou dobu problém s vytápěním školy. Několikrát neúspěšně žádala o dotace, aby mohla inovovat dosluhující kotelnu na hnědé uhlí s moderním systémem vytápění. Poté, co se Třemešná obrátila na firmu Star vlivného lobbisty Martina Baiera, objevil se problém – pozměňování úředních dokumentů.

Z šestky jednička

Třemešná letos požádala o 6,273 milionu korun z operačního programu Životní prostředí. Státní fond životního prostředí při nedávné kontrole formálních náležitostí žádosti Třemešné zjistil, že mezi dokumenty chybí nutné doporučující stanovisko příslušného odboru Moravskoslezského krajského úřadu. Všechny dokumenty přikládané k žádosti musejí být dodané nejpozději k datu ukončení dotační výzvy. Proto fond vybídl zpracovatele žádosti, aby chybějící stanovisko doplnil. Firma Star, kterou Třemešná k jednání zplnomocnila, dodala fondu verdikt krajského úřadu. Někdo z firmy v něm však změnil datum jeho vydání. Krajský úřad vydal rozhodnutí 26. května. Na materiálu dodaném fondu však někdo datum přepsal na 21. května.
Úprava data vydání byla stěžejní, aby Státní fond životního prostředí mohl žádost o dotaci vůbec přijmout. Poté, co bylo zahájeno vyšetřování podivných okolností, společnost Star 4. června žádost o dotaci stáhla. Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek téhož dne na základě pozměněného dokumentu krajského úřadu podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z padělání a pozměňování veřejné listiny. Dle Štěpánka odbor interního auditu státního fondu prověří kromě tohoto případu i další žádosti o dotace podané pomocí firmy Star.

Školu nejspíše zavřeme

„Žádali jsme o zateplení fasády, střechy a kotelny školy a o výměnu oken. Neuspěli jsme, a proto jsme to zkusili znovu. A opět jsme neuspěli. Poté jsme dostali tip na firmu Star a zase jsme projekt trochu předělali. O ničem nevím. Údajně šlo o problém s přepsáním data,“ vysvětluje Jindřich Galda, starosta obce Třemešná s necelým tisícem obyvatel. A dodává: „Pokud dotaci nedostaneme, školu budeme muset nejspíše zavřít.“
Dle Galdy mu společnost Star doporučil člověk, který má v obci rekreační dům.

Omluva za chybu

Týdeník EURO chtěl požádat o reakci Martina Baiera, ale jeho společnost odmítla na něho poskytnout spojení. Obchodní ředitel firmy Star Petr Nahodil popsal problém pro týdeník EURO: „Dle dosud zjištěných informací manipuloval náš zaměstnanec s dokumentem Stanovisko místně příslušného krajského úřadu z hlediska vlivu na životní prostředí a tímto zásahem pozměnil datum vystavení dokumentu. Náš zaměstnanec provedl tento zásah bez vědomí vedení společnosti a zcela svévolně.“ A dodává: „Po zjištění této skutečnosti naše společnost zareagovala vůči zmíněnému spolupracovníkovi tím, že vyvodila pracovněprávní důsledky dle příslušného paragrafu zákoníku práce.“
Nahodil zdůrazňuje, že zásah do úředního dokumentu nijak neměnil ani neupravoval text a smysl stanoviska. Týkal se výhradně změny data vystavení. „Naše společnost považuje jakýkoli zásah do úředních dokumentů za nepřípustný, a proto musel jednatel společnosti zareagovat okamžitým stažením podané žádosti ze Státního fondu životního prostředí. A také se fondu za tuto politováníhodnou událost omluvit,“ řekl Nahodil.

Lidovci i Fico

Společnost Star, která pozměněný dokument dodala, ovládá Martin Baier – Čech s trvalým bydlištěm v Monackém knížectví. Baier vedl představenstvo společnosti Star do listopadu 2005. Po něm firmu převzala jeho manželka Hana, která ji dle obchodního rejstříku dodnes řídí. A vlastní ji prostřednictvím akcií na doručitele. Evropské dotace patří mezi obchodní doménu společnosti. Baierovo jméno se v médiích často neobjevuje. Jde však o vlivného byznysmena s dobrými kontakty na politiky. Baier má dlouhou dobu vazby především na lidovce. Disponoval například skvělými kontakty na špičky ministerstev zahraničí a životního prostředí. „Okřídlené“ jsou zprávy o jeho vlivu na bývalého ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Časopis Týden o něm například na konci roku 2008 napsal: „V úřadě sice nikdy nezastával placenou funkci, neoficiálně tam však s Ambrozkem vládl.“ Bývalý vysoce postavený úředník resortu, který si nepřál být jmenován, Týdnu sdělil: „Když byl ministr na zahraniční cestě, Baier nám několikrát zadával práci.“ Dle jiných zjištění médií se Martin Baier zúčastnil vyjednávání Jiřího Paroubka a Jiřího Čunka, když se ten měl stát šéfem KDU-ČSL.
Martin Baier měl dobré politické kontakty i na Slovensku. Slovenský premiér Robert Fico například v březnu roku 2008 starostům ze své strany SMER v diskusi na téma, jak nejlépe využívat eurofondy, doporučil Baierovu společnost Star EU. „Dozvěděli jsme se, že agentura Star EU je připravená nám metodicky pomáhat v oblasti projektů, technické dokumentace a s dalšími podklady, které s čerpáním peněz z eurofondů souvisejí,“ řekl tehdy deníku SME starosta obce Vápeník Mikuláš Krajkovič. Baierova společnost nakonec získala konzultantské smlouvy i na slovenských ministerstvech.

ebf - tip - debata

Box 1:
Katarský emisar
Martin Baier se podílel na případu takzvaného katarského prince. V roce 2005 Obvodní soud pro Prahu 2 nepravomocně odsoudil člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdala Sáního ke 2,5 roku vězení za sex s šestnácti nezletilými a mladistvými dívkami. Soud vynesl verdikt, přestože tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. Obvodní soud pro Prahu 2 a posléze i Městský soud v Praze však rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud posléze prohlásil, že zákon umožňuje ministrovi takové rozhodnutí učinit. Odjezdu Sáního předcházely tři schůzky ministra Němce a jeho náměstka Ivo Hartmanna s katarskými vyjednavači. Dle policejních zdrojů, které případ vyšetřovaly, ale nechtěly být jmenovány, policie zaznamenala jednu v hotelu v centru Prahy a dvě doma u organizátora schůzek a dobrého známého obou politiků Martina Baiera. Hartmann byl na všech třech schůzkách, Němec až na poslední. Jejich organizátorem byl dle policie Baier.

Box 2:
Dotace lákají podivné konzultanty
Na evropských dotacích se často chtějí podílet i podivné poradenské a lobbistické firmy. Například z operačního programu Životní prostředí bylo a je možné čerpat zhruba 140 miliard korun. Do první kategorii patří poradci, kteří vystupují v několika rolích. Ti jsou při jednání s potenciálním klientem schopni předložit tři své vizitky – konzultanta, organizátora výběrového řízení i stavebníka, který projekt za evropské peníze vybuduje. Do druhé kategorie patří takzvaní „nosiči teplé vody“. Ti jsou schopni obchodovat s naprosto veřejnými informacemi a vyvolávat zdání, že dokážou zařídit víc. Šéf Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek však považuje za nejhorší třetí kategorii poradců a konzultantů. „Někteří žadatelé z veřejné správy jsou pod tlakem svých politických stran, aby spolupracovali s konkrétní firmou. To je obtížně postižitelná věc,“ říká Štěpánek. Důkazů je však málo, protože se vše odehrává uvnitř politických stran.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).