Menu Zavřít

Zgarbův exit

30. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Ministr zemědělství prodal svou firmu Natur HB za 200 tisíc korun

Šéf resortu zemědělství Petr Zgarba už není veden jako jednatel a majitel společnosti Natur HB, čímž plní svůj slib, že zanechá podnikání, aby nebyl obviňován ze střetu zájmů. Aktuální údaje v obchodním rejstříku vypovídají, že svůj podíl i jednatelství přenechal jistému Radoslavu Tonarovi (24 let, bytem Havlíčkova Borová). Ani jeden z aktérů ale nechce o detailech obchodní transakce hovořit. „Veškeré informace, které bych vám chtěl říct, máte v rejstříku. Čím více pravdy bych řekl, tím více nesmyslů by se objevilo v novinách, a to já nepotřebuji,“ uvedl minulou středu v telefonickém rozhovoru s týdeníkem EURO nabyvatel Tonar. Zgarba skrze Jiřího Felčárka z tiskového oddělení ministerstva vzkázal, že firmu prodal, ovšem kupní cenu nesdělil, prý jde o interní záležitost.

MMF24

Mladému správci.

Ve Sbírce listin obchodního rejstříku je uložen notářský zápis z 29. dubna, dle něhož Zgarba obchodní podíl na Tonara převedl za dohodnutou cenu 200 000 korun (je stejná jako základní kapitál firmy Natur HB). Kupující se zavazuje částku uhradit nejpozději do 31. prosince 2005. Zda již byla uhrazena, zjistit nelze.
„Pan Tonar je náš bývalý student. Pokud vím, tak nedávno dokončil vysokou školu. Zgarba si ho původně vybral jako nějakého správce či co,“ říká jeden ze zaměstnanců Střední zemědělské školy v Havlíčkově Brodě. Firma Natur HB loni zprivatizovala majetek bývalého školního statku, který ke škole patřil (Novotnův Dvůr u Havlíčkova Brodu). Věci movité a zvířata odkoupila na konci loňského v tendru od Kraje Vysočina za 2,6 milionu korun. Více tehdy nabízelo družstvo AG Blatná (2,65 milionu). Krajští radní ale dali přednost Zgarbově nabídce s odůvodněním, že od října 2004 je Natur HB i majitelem nemovitostí statku. Ovšem v katastru je jako vlastník věcí movitých nadále veden Pozemkový fond ČR. Natur HB je má dle dostupných údajů jen v pronájmu. V této souvislosti lze připomenout, že Marie Zgarbová, manželka ministra, je referentkou územního pracoviště Pozemkového fondu v Havlíčkově Brodě. Ani ona se však o prodeji manželovy firmy bavit nechce. „Já vám k tomu rozhodně nic neřeknu,“ uvedla.

Nešťastné rušení statků.

Poněkud kuriózně vyznívá skutečnost, že ministr zemědělství, ač sám několikaměsíční majitel zrušeného školního statku, se v minulých dnech negativně vyjadřoval k rušení školních statků při zemědělských školách v Jihomoravském kraji. „Já to považuji za nešťastné, protože odborná praxe žáků je důležitá,“ uvedl 26. června ve zpravodajství TV Prima.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).