Menu Zavřít

Zhrzení straníci žalují svoje vlastní partaje, domáhají se návratu

14. 12. 2015
Autor: archiv/euro

Městský soud v Praze rozhodl před týdnem neobvyklý spor – rozepři dvou znesvářených skupinek rokycanských sociálních demokratů, vyhazov ze strany a žalobu na ČSSD. O výsledek sporu vlastně tolik nejde, důležitá je forma, respektive způsob, jakým soudy zasahují do vnitřních pořádků politických stran.

Ještě nedávno bylo něco takového nepředstavitelné, pak ale – v prosinci 2011 – Ústavní soud podobné žaloby umožnil. Jestliže „prvotním slovem“ byl nález Ústavního soudu, pak prorokem politického souzení se stal Pavel Němec, mohelnický advokát a někdejší poslanec ČSSD, kterého jeho „přátelé“ (což je interní oslovení mezi sociálními demokraty) v roce 2013 ze strany vyhodili.

Němec uvedl, že stojí za zhruba patnácti žalobami – včetně svého vlastního a rokycanského případu – nespokojených (a často bývalých) sociálních demokratů na mateřskou stranu. Nejde mu prý o peníze, ale o spravedlnost. „Všechny tyto klienty zastupuji zadarmo,“ tvrdí.

Ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec říká, že takové žaloby jsou možné, je však prý otázka, zda už některé nemají šikanózní charakter: „Pan Němec se vydal na křížovou výpravu s tím, že někdy uspěje a někdy ne. Ti, kteří neuspějí, musejí počítat s tím, že prohraná žaloba něco stojí.“

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Vyloučený člen ČSSD vyhrál soud, strana jej musí přijmout zpět

KL24

ČSSD dusí žaloby. Straníci si stěžují, že nejsou na kandidátkách

  • Našli jste v článku chybu?