Menu Zavřít

Žijeme v telekomunikačním třetím světě

28. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Michael Fried

Na českém telekomunikačním trhu došlo během posledního roku k řadě převratných událostí. Český Telecom byl prodán španělské Telefónice, proběhla razantní konsolidace, spojená s odchodem drtivé většiny alternativních operátorů, a telekomunikační úřad vydal několik kontroverzních rozhodnutí. Michael Fried, CEO alternativního operátora Volný, tvrdí, že takto v podstatě zaniklo konkurenční prostředí na trhu telekomunikací.

EURO: Po prodeji Českého Telecomu se předpokládalo, že podmínky na trhu se postupně narovnají, což se nestalo. Čím to je? FRIED: Potíž je ve slabém telekomunikačním úřadu (ČTÚ). Během loňského roku jsme se sice stali číslem jedna mezi alternativními operátory, dosáhli jsme pozice nejrychleji rostoucího operátora v segmentu širokopásmového připojení k internetu, ovšem poslední vývoj na trhu ADSL a zejména předběžné rozhodnutí ČTÚ pro nás bylo velmi překvapující. Úřad v něm prohlásil, že Český Telecom nemá dominantní pozici na trhu. To je velmi zvláštní, vzhledem k jeho osmdesátiprocentnímu podílu. Na českém telekomunikačním trhu už díky regulátorovi neexistuje prakticky žádné konkurenční prostředí, v podstatě tu zůstal jen Český Telecom, GTS a my. Když se podíváte na kteroukoliv jinou zemi v EU, dokonce i na Slovensko, všechny jsou na tom lépe.

EURO: Co mohlo regulátora vést k tomuto předběžnému rozhodnutí? FRIED: Skutečně nevím, myslím si, že úřad zřejmě počítal s nesprávným rozložením trhu. V současné době v Česku existuje tři sta tisíc přípojek ADSL, sto dvacet tisíc přípojek přes kabelovou televizi a sto padesát tisíc Wi-Fi zákazníků. Pokud se regulátor zaměřil na celý trh a nebral v potaz, že právě trh s nejrozšířenějším ADSL, v němž má Český Telecom osmdesátiprocentní podíl, také nejrychleji roste, pak se musím ptát, jak vypadá skutečné dominantní postavení. Sto pět procent a víc? Až v Česku opravdu nezbude žádná konkurence, začnou se ptát i spotřebitelé, ale to už bude pozdě.

EURO: Jak budete na toto rozhodnutí reagovat? FRIED: V současné době jde o rozhodnutí předběžné. Ještě oficiálně reagovat nemůžeme, navíc stále existuje možnost, že ČTÚ chybu napraví. To ale neznamená, že se na potvrzení rozhodnutí v původní podobě nepřipravujeme, s trochou nadsázky řečeno, už mám rezervované letenky do Bruselu. Připadá mi, že regulátor a Český Telecom se společně snaží dělat vše pro to, aby poslední dva alternativní operátory, kteří ještě na českém trhu zbyli, dostali ze hry. Nejméně v našem případě se jim to sice nepodaří, celkově je to však nepříjemná situace.

EURO: Současný stav nejspíš ovlivňuje i vaše obchodní plány… FRIED: Vedle ADSL máme i jiný byznys, který nám jde velmi dobře, například hlasovou službu pro volání z pevné linky založenou na pevné volbě operátora, takzvanou carrier preselection, rychle rostoucí VoIP nebo služby pro firemní zákazníky. Velkou část svého podnikání máme na těchto tristních podmínkách v podstatě nezávislou. V současné době chceme rozšířit služby sítě s naší vlastní infrastrukturou, čímž nebudeme tak závislí na rozhodnutích regulátora a Českého Telecomu. Tím myslím především pronájem místní smyčky a její provoz na našich DSLamech (technologii umožňující vysokorychlostní připojení ADSL - pozn. red.). V některých městech už je máme, konkrétně v Příbrami, Mladé Boleslavi a v Kladně, a už brzy chceme jít do větších měst.

WT100

EURO: Na telekomunikačním trhu loni proběhla konsolidace. Jak hodnotíte její rychlost? FRIED: Konsolidace? Tak tomu říkají politici, já tento děj nazývám masakrem. Jak budete říkat procesu, po němž zbude jeden jediný operátor? Já bych jej spíš označil jako remonopolizaci, myslím, že tento termín je daleko přesnější. Před prodejem Telecomu jsem rozuměl, přestože nesouhlasil, že bylo třeba podmínky na trhu nastavit tak, aby se nový majitel cítil jistě. Stabilní prostředí určitě tvořilo velkou část ceny. Mám však obavy, že koupě Telecomu byla smluvně podmíněna setrváním těchto výhod po nějaký definovaný čas, a to je asi příčinou, proč ostatním operátorům s Českem došla trpělivost. Uvědomme si, že k telekomunikačnímu masakru v Česku došlo až po prodeji Telecomu, tedy v situaci, kdy stát už nemusel protežovat svoji firmu.

EURO: Uvažovali jste o vlastních akvizicích? FRIED: Ano, ale převážil názor, že organický růst na naší vlastní infrastruktuře pro nás bude lepší. Teď se budeme koncentrovat na život v drsném prostředí země z telekomunikačního třetího světa a budeme chtít co nejdříve spustit projekty pronájmu místní smyčky tak, abychom se na regulačním úřadu a Telecomu stali co nejméně závislí.

  • Našli jste v článku chybu?