Menu Zavřít

Zima je, ropa je, naftař se raduje

16. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Ceny strategické suroviny stále trčí hodně vysoko

Snižovat produkci ropy před nadcházející zimou na severní polokouli? Jaký nerozum! Právě to však hodlá učinit Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby v zárodku zabránila jakémukoliv zlevňování suroviny. Mezinárodní energetická agentura (IEA) přitom varovala, že cena kolem 40 dolarů za barel je pořád hodně vysoká. A rizikové faktory, které mohou tlačit cenu nahoru, nevymizely: omezené rafinerské kapacity, geopolitická nejistota i růst spotřeby.
Tyto obavy OPEC nevyslyšela a 10. prosince rozhodla o snížení produkce o milion barelů denně. Na omezování dodávek na světový trh se paradoxně budou nejvíce podílet Saúdové, kteří sami důvod pro škrty neviděli. Nakonec však u států OPEC převládla sázka na jistotu - letošní zima třeba nakonec nebude tak krutá, což se odrazí na menší poptávce po strategické surovině. Ropné státy navíc už myslí na to, co přijde po zimě.

Drcená letecká doprava.

Kdyby surovina v příštích měsících přece jen zlevňovala, byl by to zásadní obrat oproti situaci v celém letošním roce. Takzvaná náhradní kapacita, o niž je možné v případě potřeby navýšit produkci ropy, byla letos nejnižší za posledních 25 let. Poptávka rostla podle údajů IEA nejrychleji za 28 let. Ceny během roku vyšplhaly nad úroveň padesáti dolarů za barel.
To vše pochopitelně mělo svůj dopad na světovou ekonomiku. Ztráty celosvětové letecké dopravy za letošní rok se odhadují na 4,8 miliardy dolarů. To je méně než v předchozích třech letech, ale pořád dost. Výčet šoků, které leteckou dopravu postihly, nemá konce - po teroristických útocích z 11.září, válce v Iráku a epidemii SARS teď přišly vysoké ceny ropy… V příštím roce bude letecká doprava zisková, pokud ceny strategické suroviny klesnou pod 36 dolarů za barel. OPEC však fakticky atakuje vyšší cenovou úroveň, byť oficiálně pořád nezměnil svůj starý cíl, který se pohybuje v rozmezí 22-28 dolarů za barel.
Rozhodnutí OPEC je navíc v rozporu s posledními předpověďmi počasí: V minulém týdnu se očekávala větší zima v klíčových regionech - na severovýchodě a středozápadě Spojených států. Kromě toho se obecně předpokládá, že v únoru bývá ještě chladněji než na začátku zimy. Cenu pak může ovlivnit i výše zásob ropy, která naznačuje připravenost na ty největší mrazy.

EBF24

Peníze do rozvoje?

Zatímco letecké firmy truchlí, naftaři se mohou radovat. Nadnárodní společnost ChevronTexaco zvýšila dlouhodobé odhady cen ropy o pět dolarů za barel. To je důležité pro budoucí investiční plány. Čím vyšší jsou projektované ceny, tím větší může být ochota nadnárodních společností investovat do rozvoje nových nalezišť. Neplatí to ovšem vždy a skeptici tvrdí, že ani do budoucna nelze očekávat nějakou zvláštní ochotu velkých korporací k další expanzi. V takovém případě by se na tučnější příjmy mohli díky vyšším dividendám těšit akcionáři. Opatrnost naftařských gigantů by navíc povzbudila zastánce alternativních energetických zdrojů.
Současné nálady ve Spojených státech však takový vývoj nenaznačují. Prezident George Bush jmenoval nového ministra energetiky - Samuela Bodmana. Žádá po něm aktivní energetickou politiku. Amerika se má více orientovat na domácí zdroje a na zdroje západní polokoule, aby snížila svou závislost na nestabilních částech světa. Bush nedodal, zda tím myslí jenom Blízký východ, nebo třeba i Rusko, jehož prezident Vladimir Putin se v poslední době Washingtonu poněkud vzdaluje. Nemluvě o napětí na Ukrajině, přes jejíž území vedou důležité plynovody i ropovody právě z Ruska (EURO 50/2004).
Do hry se vrací Aljaška, jejíž plundrování kvůli ropě američtí kongresmani dosud odmítali. Bushovi lidé nyní možná najdou cestu, jak získat dostatečný počet senátorů pro těžbu v tamní přírodní rezervaci. Američané asi také urychlí výstavbu nových rafinerií. S dalším námětem pak přišla zvláštní americká komise, v níž zasedali zástupci byznysu, vlády, ochránců životního prostředí a akademických kruhů: Doporučila rozšíření globálních strategických ropných rezerv. Divoké skokové pohyby cen by pak měly vymizet.

Cenové skoky hrozí dál.

Nic nenasvědčuje zatím tomu, že by tyto skokové výkyvy mohly vymizet už v příštích týdnech. Trh zřejmě bude tradičně reagovat na každou spekulaci. Tím spíše, že různí odborníci se neshodnou téměř v ničem. Část pozorovatelů tvrdí, že OPEC to tentokrát myslí se snižováním produkce vážně, jiní zase soudí, že ropné státy nikdy nebyly schopny dodržovat své závazky. A na tom se prý nic nezmění.
Rozporuplnost zpráv dokonale vystihuje Irák. Leckde se už psalo o tom, jak se tamní situace uklidňuje, což by znamenalo, že je nutné počítat se stabilními dodávkami ropy z této země. Dokud před několika dny světové agentury nevyťukaly zprávu o dalším sabotážním útoku na ropovod, který vede ze severního Iráku do Turecka.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).