Menu Zavřít

ZIMA PŘEJE ZAČÁTEČNÍKŮM

11. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Počítačová analýza pomůže i pokročilým

EBF24

Tvrzení, že zimní měsíce jsou dobou, kdy je dobré vzít do ruky golfovou hůl a vyzkoušet první údery a postoje, je překvapivé. Ale tím, že začnete s tréninkem v hale, se vyhnete nešvarům nestálého počasí. Rovněž tak je možné hrát od rána do večera, většinou od osmi do 23 hodin. I trenéři pracují během zimy v krytých halách, například v pražské Čechii je v tomto období až sedm golfových profesionálů z klubů celé republiky.
Výhodou zimního golfu jsou i menší požadavky na vyspělost hráče. Nikdo vám nebude bránit ve vstupu do haly, jinak je totiž hra podmíněna získáním Zelené karty. Tento certifikát vás opravňuje ke hře na hřišti bez profesionálního dozoru. Pro začátečníka to konkrétně znamená, že musí absolvovat zhruba tří až čtyřměsíční přípravu. Délka přípravy záleží na individuální zručnosti i intenzitě tréninku. Podle Romana Chudoby, golfového profesionála z pražského areálu v Hodkovičkách, je pro nováčka ideální přípravou jedna hodinová lekce s trenérem a minimálně další hodina hry samostatného tréninku týdně. „Výhodou zimní přípravy je i to, že uzavřený prostor driving range golfových hal nenutí hráče pálit hned dlouhé rány, jako je tomu na venkovních cvičných loukách. Z tohoto důvodu máte v indooru větší šanci pilovat techniku švihu, protože
pokusům o dlouhé rány venku většinou neodoláte, vysvětluje Chudoba. Na druhou stranu hráči se Zelenou kartou, třeba i s vyšším hendikepem, pomůže ke zlepšení výkonnosti jedna půlhodinová lekce s trenérem a dva, případně tři samostatné tréninky. Pokud jste si ještě nepořídili vlastní vybavení, pak využijte nabídky většiny golfových hal. Jestliže
si zaplatíte lekci s trenérem, pak je v ceně obvykle zahrnuto i zapůjčení vybavení. V případě, že chcete trénovat úplně sami, stačí vám padesát korun na zapůjčení hole. Golfový profesionál posoudí váš švih, zohlední vaši tělesnou konstrukci a poradí, jakou výbavu si máte pořídit.
V zimním období máte také čas na počítačovou analýzu švihu, jejíž cena se pohybuje kolem 150 Kč za půl hodiny. Tento údaj může pomoci jak začátečníkům, tak hráčům, kteří již získali hendikep. Počítač přenese golfistův pohyb na obrazovku, kde lze švih zpomalit, rozfázovat a hlavně porovnávat s nejlepšími světovými hráči. Program vám pak přiřadí podobný somatický typ. Je také vhodné, abyste si své švihy nechali nahrát a po čase si je porovnali s dosaženými výkony, a zjistili tak, zda zlepšení odpovídá očekávání.
Cesta k získání Zelené karty a oprávnění pro hru na hřišti je podmíněna minimálně třemi měsíci přípravy s nejméně dvěma tréninky týdně. Teprve pak můžete předpokládat, že zkoušku na Zelenou kartu složíte. Počet zkoušek není omezen. Při absolvování zkoušky se obvykle platí skutečná cena za hodinu přípravy s trenérem, většinou nemusíte platit další peníze za vystavení certifikátu.
Chystáte–li se na zkoušku na Zelenou kartu, nemusíte v tu chvíli být členem nějakého golfového klubu. To je zapotřebí až pro hru, a to na většině českých golfových hřišť. Počet míst, kde lze hrát bez golfového členství, není vysoký. To je mimochodem jedna z překážek většího rozmachu a rychlejšího rozvoje golfu v České republice.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).