Piper-Heidsieck Brut Divin Blanc de Blancs
Přestože existenci vinařství mezi městy Remeš a Épernay dokládají již dokumenty z pátého století, první šampaňské se v oblasti objevilo až po 1200 letech. Pyšnilo se nepříliš bohatým perlením a vzniklo patrně náhodně. V sedmnáctém století se totiž mezi ještě výhradně tichými „vins de Champagne“ občas objevila láhev, která si při otevření zhluboka vydechla za doprovodu lehkého oblaku oxidových kuliček, vyběhnuvších z hrdla. Poté následoval vývoj všem notoricky známý, důležitou roli v něm dle legend sehrál opat Dom Pérignon. Rozvoj a expanze „bublinek“ ovšem zpočátku nebyly zdaleka tak bouřlivé jako víno samo. O opravdový atak trhu se paradoxně postarali Němci. Jakýsi pan Müller, sklepmistr u vdovy Clicquotové, přišel s objevem hromadného setřásání vína a přesnými dávkami tirážního likéru. Tím vlastně začala produkce, kterou lze označit za „průmyslovou“. Úspěch šampaňských na světových trzích zařídili také němečtí majitelé sklepů v oblasti, pánové Krug, Röderer, Deutz a Bollinger. Však také jejich jména dodnes nesou etikety těch nejlepších produktů, které oblast Champagne světu nabízí.
Na současné produkci okolo tří set milionů lahví ročně se nevelkou, ale nikoli nevýznamnou měrou podílí i společnost Piper-Heidsieck. Založil ji také Němec, syn westfálského pastora Florense-Louise Heidsiecka. V portfoliu společnosti Maxxium Czech, která se o import značky do Česka stará, se nacházejí i exempláře z vyšších řad sklepa.
K těm patří také Piper-Heidsieck Brut Divin Blanc de Blancs s barvou zimního poledního slunce, trochu bledavou, nijak výraznou. Z křišťálově čiré, jiskřivé hladiny vyrážejí zelenkavé jiskry, doprovázené, jemným, téměř nekonečným perlením, vrcholícím bouřlivou pěnou. Kytka předestírá květinovo-hroznový výraz, podložený minerálními a kořenitými valéry. V ústech rozehraje doušek zvonivě chladivou, minerálně ovocitou chuť. K nazrálosti hroznu se přidá živý part citrusu, jemný, ale patrný. Neagresivní, ovšem všudypřítomný, nádech espritní stařinky dodá vínu noblesu, balonky oxidu, deroucí se k hladině, přispějí živým povzbuzujícím dojmem. K originalitě chuti přidá něco i zpoza hlavního plánu vyčuhující akord reveňového charakteru, podporující mladistvé vzezření vína.