Menu Zavřít

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

3. 11. 2016
Autor: ČTK

Jihočeským hejtmanem se opět stal Jiří Zimola (ČSSD). Zahajuje tak své třetí období ve funkci. Zimolu na dnešním zasedání zvolili jihočeští zastupitelé, když jej podpořilo 38 z 54. Jihočeský kraj povede koalice sociálních demokratů, ANO a hnutí Jihočeši 2012. V zastupitelstvu mají 31 křesel z 55.

Statuárním zástupcem a prvním náměstkem se stala Lucie Kozlová (ANO). Také ji zvolili zastupitelé. Dále podpořili na místech dalších tří náměstků Ivanu Stráskou a Jaromíra Slívu (oba ČSSD) a Jana Kubíka (ANO). Uvolněním radními se stali Jaromír Novák (ČSSD) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Další místa v radě pak obsadí Miroslav Joch (ČSSD), František Konečný, Petr Kalina a Petr Novák (všichni ANO).

Volbě předcházela více než dvouhodinová diskuse. Lídr KSČM Petr Braný hned v úvodu avizoval, že jeho strana bude hlasovat pro to, aby byl hejtmanem Jiří Zimola. „Je to vzkaz, že koalice ČSSD a KSČM pokračuje, je to informace pro hnutí ANO a Jihočechy 2012. My budeme konstruktivní opozicí,“ uvedl zastupitel za ODS Martin Kuba. Připomněl, že v končícím volebním období v Jihočeském kraji vládla sociální demokracie s KSČM.

Zimolu udivilo, že někteří opoziční zastupitelé naléhali na to, aby jim hejtman před svým zvolením nastínil priority, které bude prosazovat. Podle něj každý, kdo se zajímá o veřejné dění, ví, jaké oblasti Zimola preferoval a jak je řešil. „Ty priority jsou jasné. Trápí nás dopravní obslužnost v kraji, budeme soutěžit nové dopravce u autobusů a vlaků, trápí nás zelená Šumava a jak se k ní postavit, možná i výstavba nových nádrží na zadržování vody, nebo stav kanalizace, komunikací, je tady problematika zdravotnictví,“ řekl hejtman novinářům po zvolení.

WT100

Zimola je hejtmanem od roku 2008. Nejprve jeho ČSSD vytvořila koalici s ODS, v následujícím volebním období vládla ve spolupráci s KSČM. Letošní podzimní volby na jihu Čech vyhráli sociální demokraté před ANO. Kromě těchto dvou subjektů a hnutí Jihočeši 2012 se do zastupitelstva dostaly ODS, KSČM, Koalice Pro jižní Čechy a KDU-ČSL.

Podívejte se na volební výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl další kraje? Podívejte se, jak po volbách vznikají koalice:

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).