Menu Zavřít

Zisk ČEZ vzrostl o pětinu. Pomohl prodej akcií MOL a bytů v Písnici

8. 8. 2017
Autor: Rasch Jan/Euro

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ stoupl v pololetí meziročně o 21 procent na 16,7 miliardy korun. K růstu dopomohly mimořádné příjmy z prodejů akcií MOL a bytů v Písnici. Tržby společnosti stouply o dvě procenta na 100,9 miliardy korun. Výsledky jsou mírně nad očekáváním analytiků.

Vzhledem k úspěšnému prvnímu pololetí očekává ČEZ lepší celoroční výsledky. „Celoroční výhled čistého zisku očištěného zvyšujeme na úroveň 19 miliard korun,“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel Martin Novák. Dosud firma očekávala tento zisk ve výši 17 miliard korun.

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) v pololetí meziročně klesl o 1,8 miliardy na 31,3 miliardy korun. To odpovídá poklesu cen vyrobené elektřiny. Kvůli vyšší hrubé marži z výroby a obchodu v Česku firma zlepšila letošní výhled pro provozní zisk z 52 na 53 miliard korun.

Společnost vyrobila elektřiny z tradičních zdrojů zhruba stejně jako loni, tedy asi 31 terawatthodin. Nová energetika, kam ČEZ řadí větrné, fotovoltaické a malé vodní elektrárny, vyrobila o pětinu více energie než loni v pololetí. K růstu přispěla koupě větrných elektráren v Německu na konci loňského roku, ale i nárůst výroby ve větrných parcích v Rumunsku. Objem prodeje zemního plynu koncovým zákazníkům se pak meziročně zvýšil o 28 procent.


Aféry a slabé politické krytí. Proč odcházeli šéfové ČEZ?

Martin Roman


ČEZ letos uskutečnil tři významné nákupy. V Německu koupil společnost Elevion, která poskytuje energetické služby průmyslovým a stavebním podnikům. Dále rozšířil portfolio větrných zdrojů v Německu a vstoupil do Francie. „Akvizicí úspěšné německé společnosti Elevion, která patří k největším poskytovatelům komplexních energetických služeb v zemi, jsme získali více než 1800 odborníků i klíčovou základnu pro působení na dynamicky rostoucím ESCO trhu v Německu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

Spotřeba elektřiny na českém distribučním území ČEZ vzrostla v prvním pololetí meziročně o 4,2 procenta. U velkoodběratelů byl nárůst pětiprocentní, u domácností o 3,8 procenta.

ČEZ nemá zájem o těžbu lithia ani o výrobu baterií
ČEZ nemá zájem o těžbu lithia v Česku. „Náš útvar business rozvoje se chvilku zabýval i myšlenkou trošku lépe poznat tuto podnikatelskou příležitost. Nicméně jsme nakonec na strategické debatě nejvyššího vedení došli k tomu, že si myslíme, že ČEZ by se neměl vydat směrem, že by měl být aktivní v těžbě lithia nebo ve výrobě baterek,“ uvedl Beneš.

Firma podle něj ale chce vývoj bateriových systému sledovat, Beneš označil baterie za jeden z největších fenoménů budoucí elektromobility a energetiky obecně. „Je to pro nás velmi blízký obor, který pozorujeme. Budeme se snažit nasazovat pilotní projekty bateriových systémů pro velkou energetiku,“ dodal.

Přínos z ukončení vlastnictví akcií MOL do čistého zisku byl 4,6 miliardy korun a zisk z prodeje nemovitostí v pražské Písnici dosáhl 1,1 miliardy korun. To se projevilo i ve výsledcích za samotné druhé čtvrtletí, kdy čistý zisk meziročně vzrostl dvojnásobně na osm miliard korun.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Analytici: ČEZ by mohl vyplatit dividendu až 35 korun

„Výsledky za druhé čtvrtletí jsou pozitivním překvapením. Překonaly odhady a došlo k zvýšení celoroční projekce. Vzhledem k tomu, že ČEZ je dividendový titul, vnímáme pozitivně zvýšení projekce na čistý zisk, ze kterého se dividenda počítá. Nový cíl naznačuje vysoký dividendový výnos. Očekáváme pozitivní reakci investorů,“ uvedla v komentáři J&T banka.

Podle analytiků firma ve druhém čtvrtletí proti očekávanému poklesu zvýšila výnosy a navíc se jí podařilo vykázat i vyšší čistý zisk. Na úrovni výnosů byla firma za druhý kvartál o 2,5 procenta na očekáváním trhu a v zisku předčila odhady o pětinu.

Šéf ČEZ už nečeká velké změny v prognóze letošních výsledků
Ředitel společnosti Daniel Beneš už nečeká velké změny v prognóze letošních výsledků firmy. „Vždycky je jistá míra nejistoty. Čím více se blížíte konci roku, tím více míra nejistoty klesá. To je přirozené,“ řekl Beneš.

ČEZ v posledních letech svoje cíle překonal. Ještě v listopadu loňského roku například očekával za rok 2016 očištěný čistý zisk 18 miliard korun a zisk EBITDA 56 miliard korun. Podle Beneše podhodnocení nebylo záměrné. „V každou chvíli vůči trhu, vůči investorům, prezentujeme naše nejlepší informace, se kterými v danou chvíli disponujeme. Jak to v tu chvíli vidíme, tak to úplně férově říkáme,“ uvedl.

„Celkově jsou výsledky lepší o zhruba jednu miliardu korun od výnosů až po zisk. I z důvodu mírného navýšení celoročního cíle pro EBITDA by měl trh reagovat mírně pozitivně. Očekáváme pozitivní reakci trhu kolem dvou procent. Nakoupené pozice doporučujeme držet,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

ebf - tip - debata

Zvýšený výhled ČEZu je podle analytika BH Securities Martina Vlčka rozhodně pozitivní zprávou. „Na druhé straně, situace se zajištěním cen na nejbližší roky je složitá. Křivka futures je relativně plochá a ceny nízké. ČEZ má například již 80 procent produkce pro rok 2018 zajištěných, a to za průměrnou cenu 29,50 eur za megawatthodinu. Na rok 2019 je zajištěno zatím 50 procent objemu za cenu pouhých 29 eur. Pokud tedy ceny s dodáním na rok 2019 nevyrostou, hrozí, že pro rok 2019 bude průměrná zajištěná cena elektřiny nižší než v roce 2018. Zůstává také otázka dostavby nových jaderných bloků, která může ohrozit dividendu respektive narušit defenzivní charakter společnosti,“ podotkl.

Čtěte také:

ÚS: ČEZ chrání obchodní tajemství, o palivu v Temelíně informovat nemusí

Poslanci: Bez nových jaderných bloků nebude Česko energeticky soběstačné

Teplo z Temelína pro Budějovice? Rozhodne se až na podzim


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).