Menu Zavřít

Zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl pod 15 miliard

8. 11. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Energetická skupina ČEZ vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 14,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 11 procent. Tržby firmy se snížily o pět procent na 145,1 miliardy korun. Negativní vliv na výsledky měly odstávky v jaderných elektrárnách.

Společnost nadále očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 18 miliard korun po loňském očištěném čistém zisku 27,7 miliardy.

Provozní zisk EBITDA za devět měsíců letoška klesl meziročně o desetinu na 43,8 miliardy korun. Odhad celoročního provozního zisku firma dále snížila na 56 miliard z dosavadních 58 miliard korun. Loni za celý rok ČEZ vykázal provozní zisk 65,1 miliardy.

Analytici pokles očekávali. „Výsledky jsou zejména odrazem cen energií na trhu. Ačkoliv se velkoobchodní ceny elektřiny v únoru odrazily ode dna, realizační ceny jsou letos na nižší úrovni než v loňském roce a výrazný nárůst nelze očekávat ani ve zbytku roku,“ řekl Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské sítě BDO.

Podle analytika BH Securities Martina Vlčka bude v následujícím období navíc tlačit na pokles cen elektřiny jako konkurenčního zdroje energie opětovný pád cen ropy. „ČEZ hrozí podobný osud, jaký postihl nedávno německé operátory RWE a E.ON, to jest postupné utlumování aktivit v oblastí starých fosilních paliv a orientace na obnovitelné zdroje,“ uvedl.

ČEZ vstoupil na energetickou burzu v Záhřebu. Čtěte více:

ČEZ vstoupil na chorvatskou energetickou burzu

 Budova společnosti ČEZ

Na provozní zisk podle firmy negativně působí prodloužení odstávek v Jaderné elektrárně Temelín kvůli poruše turbíny a kontrolám svarů. Vliv má také opravná položka k projektům větrných elektráren v Polsku kvůli vývoji tamních zákonů. Kladně se do provozního zisku promítly nižší stálé provozní náklady a vyšší hrubá marže z prodeje elektřiny a zemního plynu, uvedl ČEZ.

Výroba elektřiny za tři čtvrtletí letoška klesla meziročně o jedno procento na 45,1 terawatthodiny. Výroba v jaderných elektrárnách klesla o 11 procent, v uhelných elektrárnách v Česku naopak o šest procent vzrostla.

Distribuce elektřiny koncovým zákazníkům se zvýšila proti loňským třem čtvrtletím o dvě procenta, prodej plynu stoupl o 11 procent, u elektřiny naopak klesl o čtyři procenta. Prodej teply vzrostl o tři procenta.

Na konci září skupina ČEZ zaměstnávala zhruba 26 600 lidí, proti stejnému období loni o tři procenta víc.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

ČEZ: Mezivládní dohoda je pro dostavbu jádra jednodušší než tendr

Usmíření: Sokolovská uhelná a ČEZ ukončí soudní spory


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).