Menu Zavřít

Zisk O2 klesá, příjmy manažerů ale vzrostly. Kvůli propouštění

11. 5. 2015
Autor: E15 Euro

I přes pokles zisku se příjmy představenstva, dozorčí rady a vrcholného vedení telekomunikační firmy O2 Czech Republic (O2 CR) v loňském roce meziročně zvýšily. Zatímco v roce 2014 dosáhla podle výroční zprávy firmy výše příjmů manažerů telekomunikačního kolosu celkové výše 135,1 milionu korun, tak o rok dříve to bylo 126,1 milionu. Zisk přitom loni klesl o třicet procent na 3,96 miliardy korun, v roce 2013 dosáhl výše 5,7 miliardy.

Vyšší odměny souvisejí s příchodem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera do O2 CR, kterou PPF koupila od španělské Telefóniky. „S příchodem nového majoritního vlastníka se loni v O2 obměnila většina vrcholného vedení, představenstva i dozorčí rady,“ říká Lucie Jungmannová z O2 CR. „Bývalým členům vedení společnosti bylo v roce 2014 vyplaceno odstupné v souladu s platnými smlouvami, což se významně promítlo do celkových nákladů zveřejněných ve výroční zprávě,“ dodává Jungmannová.

Z představenstva O2 CR odešlo celkem pět manažerů včetně předsedy představenstva Luise Antonia Malvida (na snímku), který rezignoval ke konci loňského roku. Dozorčí radu opustilo dokonce devět členů, které nahradili jen tři vyslanci PPF. Počet členů se tak snížil z devíti na tři. Podle Jungmannové se také významně snižovaly počty manažerských pozic a náklady na odměny managementu výrazně klesly o 44 procent. „Úspory se plně projeví až v letošním roce,“ řekla k tomu.

Manažeři PPF se po ovládnutí firmy pustili do velkého „čištění“. Ze společnosti odešlo 715 zaměstnanců, což představuje zhruba každého osmého zaměstnance. „Náklady na restrukturalizaci, zejména náklady související s vyplacením odstupného, dosáhly v roce 2014 výše 457 milionů korun,“ uvádí výroční zpráva O2 CR.


Čtěte také:

CIF24

Schváleno: O2 se rozdělí na operátora a správce sítí

Dividenta O2 klesne o víc než čtvrtinu na 13 korun

  • Našli jste v článku chybu?