Menu Zavřít

ZISK SPADL O POLOVINU

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom

Dominantní německá telekomunikační společnost Deu- tsche Telekom tvrdí, že ji liberalizace trhu v Evropské unii připravila o část zisků. Nástup konkurence znamenal, že se čistý zisk Deutsche Telekomu loni snížil ve srovnání s rokem 1998 o 45 procent na 1,2 miliardy eur. Tento výsledek analytici očekávali.

Liberalizace telekomunikačního trhu způsobila pokles marží v pevné telefonii. Vyrovnat tento pokles nestačily ani rostoucí příjmy z provozu mobilní sítě. Celkové tržby Deutsche Telekom činily 35,3 miliardy eur, takže je firma udržela na stejné hladině jako o rok dříve.

Deutsche Telekom by měl letos uvést na trh zhruba desetinu akcií mobilní telekomunikační divize, která dosud není veřejně obchodovaná. Hodnota nabídky má činit deset milia rd eur. Aktiva této divize zahrnují T-Mobile (mobilní provozovatel v Německu), One-2-One (mobilní operátor ve Velké Británii) a některé operace ve střední a východní Evropě.

EBF24

Deutsche Telekom působí rovněž v České republice, a to prostřednictvím nadnárodní aliance Global One. Společně s Telecomem Italia je také jedním z hlavních akcionářů konsorcia CMobil, které vlastní 49 procent RadioMobilu. V minul ých týdnech projevil německý kolos zájem i o koupi majoritního podílu Českých radiokomunikací.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).