Menu Zavřít

Zisk vzrostl o třetinu, akcie stagnují

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Vienna Insurance Group

Největší rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG), jejíž součástí jsou na českém trhu Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), zaznamenala v předepsaném konsolidovaném pojistném v roce 2006 meziroční nárůst o 17,4 procenta na celkem 5,88 miliardy eur. Hrubý zisk se meziročně zvýšil o 33,5 procenta na 320,97 milionu eur.
„V zemích střední a východní Evropy náš podíl na pojistném v porovnání s ostatními mezinárodními pojišťovnami výrazně vzrostl díky strategickým nákupům a rovněž kvůli nárůstu vlastního pojistného,“ komentoval výsledky skupiny generální ředitel Günter Geyer s tím, že díky dobrému hospodaření hodlá management navrhnout zvýšení dividendy o zhruba 25 procent na 82 centů za jednu akcii. Dvojice tuzemských pojišťoven VIG skupiny loni souhrnně vydělala 59,12 milionu eur - o milion eur méně než v roce 2005. Důvodem mírného zhoršení jsou vysoké náklady na škody způsobené dlouhou loňskou zimou. „Letos od českých pojišťoven očekáváme nárůst zisku zhruba o deset procent. Přispějí k tomu i úspory, kterých dosáhnou společnou likvidací pojistných událostí,“ řekl Geyer týdeníku EURO.
VIG momentálně působí na dvaceti trzích. Nejnověji vstoupila prostřednictvím akvizic do Albánie, Makedonie a Turecka. Z předloňského úpisu akcií na vídeňské burze stále disponuje 250 miliony eur volného kapitálu vyhrazeného na budoucí akvizice. Akcie VIG momentálně patří mezi oblíbené investiční tipy rakouských analytiků - jejich kurz i přes lepšící se výsledky meziročně nevzrostl, na rozdíl od cenných papírů konkurenčních skupin AXA a Allianz, jež si meziročně připsaly okolo dvanácti procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).