Menu Zavřít

ZISKY DÍKY EXPANZI

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

KBC

Brusel – Belgické bankovní a pojišťovací skupině KBC, které v České republice patří i ČSOB, se podařilo úspěšně rozšířit aktivity po celé Evropě a získat tam důležité pozice. Uvedli to vedoucí představitelé společnosti během prezentace hospodářských výsledků za loňský rok.

Skupině v uplynulém roce vzrostly zisky o dvacet procent na 1,17 miliardy eur. Při započítání prodeje pětinového podílu ve francouzské bance Crédit Commercial de France (CCF) se pak zisk vyšplhal na 1,8 miliardy eur.

CIF24

KBC ve své strategii zvolila za cíl expanzi ve středoevropském regionu. Získat banky v této oblasti bylo pro KBC podle tvrzení manažerů relativně levné. Ti zároveň chválí výsledky skupiny ve středoevropském regionu: „Všechny filiálky KBC ve střední Evropě zaznamenaly výrazné zlepšení výsledků. ČSOB představuje v regionu nejdůležitější bod, svou pozici upevnila ještě akvizicí IPB. Kromě toho patří KBC ve střední Evropě K&Hbank a KredytBank. KBC uvádí, že má zájem rozšířit zde své aktivity i o pojišťovnictví, a to v ČR, Polsku, Maďarsku i na Slovensku. Tam by chtěla získat v privatizaci i některý bankovní dům.

Bankovní a pojišťovací skupina se kromě expanze ve středoevropském regionu zaměřila i na služby pro malé a střední podniky v západní Evropě. „Je to rozhodnutí akcionářů a ti této strategii věří, říká šéf KBC Remi Vermeiren. Skupina je pod šedesátiosmiprocentní kontrolou holdingu Almanij, který patří několika vlámským rodinám, a zbytek má družstvo Cera.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).