Menu Zavřít

ŽIVOT PO SMRTI

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komerční banka podala na podnik návrh na konkurs

Jeden z bývalých hvězdných podniků zahraničního obchodu, Centrotex, již několik let ztrácí dřívější glanc. Komerční banka, jíž Centrotex dluží značnou sumu, už přestala doufat ve vzkříšení a pátého listopadu na společnost podala návrh na konkurs . „Finanční situace Centrotexu dlouhodobě není dobrá a bohužel se nepodařilo beze zbytku naplnit ani podmínky restrukturalizace firmy, na kterých se dříve shodli věřitelé a management firmy ve společném memorandu, uvedla banka ústy svého mluv čího Iva Polišenského.

Návrh na konkurs byl podán i přesto, že oba nejvýznamnější věřitelé, banky Komerční a Investiční a Poštovní, podepsaly letos v březnu memorandum o společném postupu. Program konsolidace Centrotexu, který schválila valná hromada již před rokem, také předpokládal účast obou věřitelů. „Komerční banka přirozeně hájí především své zájmy a zájmy svých akcionářů. Je nadále připravena jednat o prodeji svých pohledávek v Centrotexu s ostatními věřiteli, případně s dalšími partnery, naznačil Polišenský cestu, jak se zbavit hrozby konkursu.

Záchrana kapitalizací?

Na mimořádné valné hromadě, která je naplánovaná na jedenáctého prosince, budou akcionáři řešit neradostný osud této společnosti. Na programu jsou tři body: likvidace společnosti, vyrovnání s věřiteli a zvýšení základního jmění.

Ten poslední bod by sice hrozbu konkursu odvrátil nejúčinněji, ale zřejmě se žádný dobrodinec, který by takovému kroku pomohl, nenajde. Tři čtvrtiny akcií Centrotexu jsou pravděpodobně doposud v rukou manažerské firmy Fromin CTX a Investiční a Poštovní banka je drží jako zástavu za úvěr. V úvahu by připadalo jedině to, že by IPB své pohledávky za Centrotexem kapitalizovala. Ta o tom sice uvažuje již dlouho, ale dosud potřebný krok neučinila.

Investiční a Poštovní banka totiž mezitím již získala, co potřebovala. Šlo jí hlavně o podíly Centrotexu v pěti domácích textilních firmách (Slezan, Textilana, Veba, Perla a Jitex), které měla banka v zástavě. Tyto balíky akcií byly na IPB převedeny koncem května.

Banka ve svém projektu původně také předpokládala založení nového subjektu (EURO 7/1999). Náměstek generálního ředitele IPB Josef Horák však tehdy uvedl, že to může být nakonec zbytečné. Ovšem jiná situace nastane, pokud bude mít banka zájem uchovat pro textilky zkušené obchodní skupiny. Podle zdroje, který je se situací v Centrotexu dobře obeznámen, představitelé této finanční instituce údajně usilují o koupi ochranné známky.

Likvidace, nebo vyrovnání.

Dvě další varianty z programu valné hromady (návrh na likvidaci společnosti a vyrovnání s věřiteli) sice mohou být shromážděnými akcionáři schváleny, ale zda mohou proběhnout, záleží na finančním stavu podniku. „Podmínky pro vyrovnání jsou však tak tvrdé, že je málokdo dokáže splnit, a soud tedy s vyrovnáním souhlasí výjimečně, uvedl soudce Krajského obchodního soudu v Praze Jaroslav Zelenka. Při nuceném vyrovnání musí totiž nepřednostním věřitelům dlužník splatit nejpozději do jednoho roku třicet procent jejich pohledávek, při normálním vyrovnání dokonce pětačtyřicet.

V případě, že by valná hromada rozhodla o likvidaci společnosti, ještě to neznamená, že společnost unikne konkursu. Likvidátor má totiž povinnost v okamžiku, kdy zjistí předlužení firmy, neprodleně sám podat návrh na zahájení konkursního řízení.

Tato situace Centrotexu pravděpodobně hrozí: podnik své investiční úvěry přestal splácet již loni. Celkové zadlužení dosahuje 4,5 miliardy, vlastní jmění je dokonce záporné, a to přes půl miliardy korun. Ztráta se ke konci letošního října vyšplhala ke třem čtvrtinám miliardy, a to všechno při tržbách pouhých tři a půl miliardy korun.

Z kopce.

Centrotex, který má více než stovku obchodních zástupců ve skoro padesáti zemích světa, ještě v době monopolu zahraničního obchodu ročně otáčel čtyřicet miliard korun. Loni však už jenom zhruba sedm a letos se laťka posunula ještě níž.

Firmu privatizovala společnost Fromin CTX, kterou vlastnil bývalý generální ředitel Milouš Červencl a další lidé z managementu, například také již bývalý finanční ředitel Ivan Novotný. Na nákup akcií Centrotexu si Fromin musel vzít úvěr a ten také dosud není zcela splacen.

ebf - tip - debata

Vstup do pěti textilních společností přišel na 1,5 miliardy korun, ačkoliv odborníci tvrdí, že podíly měly cenu pouhé třetiny. Peníze původně za výhodných podmínek slíbila Agrobanka, ta se však mezitím dostala pod nucenou správu a ze smlouvy sešlo. Společnost potom sehnala už jenom krátké a drahé peníze - za úrok osmnáct až dvacet procent.

Podnik se postupně dostal do svízelné situace, tržby klesaly, úrokové náklady rostly a nebylo je z čeho platit. Otázkou zůstává, zda se jedná o špatnou obchodní strategii, nebo o špatný úmysl. „My jsme nakonec přišli o všechno, všechno bylo zastaveno a my jsme dopadli tak, že jsme gauneři a čekáme, kdo na nás podá trestní oznámení, i když nevím proč, konstatoval v září pro týdeník Ekonom bývalý ředitel Centrotexu Milouš Červencl.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).