Menu Zavřít

Život pod malovaným štítem

7. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Chebsko je lehce zapomenutý kout naší republiky, kam se na výlet vydává jen málokdo. Je to ale věčná škoda. My tam minimálně o jednom místě, které byste měli navštívit, víme.

Podél malebného břehu Šitbořského potoka se líně táhne vesnička Salajna, která byla v roce 2004 prohlášena za vesnickou památkovou zónu. Její historie sahá až na přelom 13. a 14. století a je typickým příkladem vrcholně středověké kolonizační vesnice údolního lánového typu. Že nevíte, co to znamená? O důvod víc se na Statek Salajna – on je zase zástupce typu stavby, které se říká uzavřený čtyřboký dvorec – vydat. Vzděláte se tedy v mnoha ohledech. Tato lidová architektura je pro Chebsko příznačná a v Salajně najdete takových staveb několik.

Mnohé z nich patří k těm nejcennějším a v některých případech i k nejstarším památkám v této oblasti.

Právě sem jezdila současná majitelka Alice Dvořáková, původem z Mariánských Lázní, jako malá na chalupu, kterou tu měli její rodiče. Jednou tudy jela se svým manželem Stanislavem a viděli, že je na prodej zchátralý statek. Místo je okouzlilo natolik, že ho v roce 2004 koupili i přesto, že budovy byly neudržované, zahrada i pozemek podmáčené. Ze začátku pořádně nevěděli, co s ním, ale nic je netlačilo, a tak se vrhli do poctivé rekonstrukce.

Jelikož je statek od roku 1958 díky své mimořádné architektonické hodnotě kulturní památkou, první roky po koupi se bojovalo o záchranu tohoto statusu.

Pomohly dotace a díky trpělivosti majitelů se vše postupně dávalo dohromady. Statek se povedlo odebrat ze seznamu nejohroženějších památek v Karlovarském kraji a v roce 2008 přišlo rozhodnutí z něj udělat penzion.

Trvalo dalších šest let, než v dubnu 2014 penzion otevřel svou náruč prvním hostům, kteří mohli obdivovat, s jakou pečlivostí tu bylo vše opraveno. Ocenila to také odborná veřejnost, neboť Statek Salajna se ve stejném roce umístil na prvním místě v soutěži Stavby Karlovarského kraje pro oblast zachráněných památek.

Pojďme ale konečně nahlédnout dovnitř. V hlavní hrázděné budově najdete samotný penzion se dvěma apartmány a dvěma pokoji. Celková kapacita je 20 hostů, dalších pět se vejde na přistýlky a rozkládací gauč. V penzionu je také společenská místnost s nádhernými kachlovými kamny. Na těch můžete vyzkoušet spaní na peci na pravých ovčích kůžích.

Ke statku patří původní maštal, jen teď už slouží jiným účelům – jedná se o velkou společenskou místnost s krbem, profi kuchyní a barem. Místo jako dělané pro rodinnou oslavu. Třetí budovou je dřevěná kolna, která kdysi dávno sloužila pro uskladnění nářadí a zemědělských strojů. V jejím přízemí se dá teď příjemně posedět, v patře na vás čeká expozice historického řemeslného a zemědělského nářadí.

Stejně jako statek samotný vás uchvátí i jeho bezprostřední okolí. Areál je ze tří stran obklopen oplocenou zahradou, která nabízí nejedno zákoutí, kde relaxovat. Její dominantou je rybník, domov pstruhů, kaprů, línů a úhořů. Čtvrtou stranu a přirozenou hranici zahrady tvoří Šitbořský potok, který ocení především děti při svých letních hrátkách, ale často u něj odpočívají také dospělí.

WT100

Z každého detailu tady na vás dýchá preciznost, ale i místní historie. Přijeďte se sem na chvíli zastavit, zapomenout na každodenní starosti a jen tak si žít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).