Menu Zavřít

Zklamání v Miláně. Akcie Pirelli odstartovaly pádem

4. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dnešní návrat italského výrobce pneumatik Pirelli na burzu zatím budí rozpaky. Akcie se začaly prodávat za 6,50 eura, kvůli malému zájmu ale cena začala padat. Investory odrazuje problematické hospodaření firmy a velký vliv významného čínského akcionáře ChemChina.

Startovní cena 6,50 eura za akcii byla na spodní hranici nabídkového rozpětí 6,30-8,30 eura. Po začátku obchodování cena spadla na 6,30 eura, kolem poledne se držela v blízkosti 6,40 eura a pod touto hranicí se obchodovala i odpoledne. Cena 6,50 eura firmu ohodnocovala na 6,5 miliardy eur.

Výkonný šéf Pirelli Marco Tronchetti Provera si snažil zachovat optimismus. „Myslím, že trh potřebuje čas, za pár týdnů uvidíme. Jsem si jist, že výsledek bude dobrý,“ řekl serveru CNBC.

Že se růstová očekávání zatím nenaplnila, odborníci podle německého Handelsblattu přičítají obavám investorů z vysokého zadlužení italského výrobce a velkého vlivu hlavního akcionáře, jímž je od roku 2015 čínský koncern ChemChina.

První dopoledne akcií Pirelli po návratu na burzu První dopoledne akcií Pirelli po návratu na burzu

Právě po vstupu Číňanů do Pirelli před dvěma lety byly akcie firmy z burzy po 93 letech obchodování staženy. Dnes tak nejde o burzovní debut jako spíše o comeback. Nabídka akcií Pirelli patří mezi největší v Evropě v letošním roce.

WT100

Z pohledu ChemChina jde podle CNBC o svého druhu test, který má zmapovat nálady trhu před případným uvedením na burzu švýcarské Syngenty, chemicko-technologické firmy, kterou Číňané převzali loni za 44 miliard dolarů. Při té příležitosti čínská společnost uvedla, že se ze Syngenty v budoucnu stane veřejně obchodovaná společnost.

Pirelli
Pirelli je pátým největším výrobcem pneumatik na světě. Vyrábí pneumatiky pro vozy formule 1 a luxusní značky jako je Mercedes, BMW nebo Audi. Firma byla založena v roce 1872 a patří mezi nejznámější firemní značky v Itálii.

Dále čtěte:

Po návratu Pirelli na burzu ztratí Číňané nad firmou kontrolu

Rakouská banka BAWAG plánuje vstup na vídeňskou burzu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).