Menu Zavřít

Zkolaboval v redakci

9. 3. 2020
Autor: Euro.cz

S Peterem Morvayem ztratila česko-slovenská žurnalistika znalce regionu

„Byl tvrdohlavý a zásadový způsobem, který se jen tak nevidí. Byl nejpřísnějším kritikem našich chyb a omylů. Trval na tom, že když chceme kritizovat jiné, musíme být přísní na sebe. Jeho tři životy - ten na Slovensku, ten v Česku a ten v Maďarsku -mu dávaly nadhled a odstup,“ napsal Matúš Kostolný, šéfredaktor slovenského Denníku N, v pondělí 2. března. I když tam bylo čerstvě po volbách a rozjížděla se politická vyjednávání, redakce měla jiné starosti. Zemřel Peter Morvay (8. listopadu 1968 až 2. března 2020). Bylo to dva týdny poté, co známý komentátor zkolaboval přímo v práci. Lékař zjistil krvácení do mozku.

Morvay se narodil na jižním Slovensku, vysokou školu odjel studovat do Prahy.

Psala se 80. léta a mladý muž byl u toho, když se rozbíhala revoluce. Domů se pak nevrátil. Zůstal v hlavním městě, kde nastoupil na ministerstvo zahraničí a profiloval se jako odborník na Maďarsko, hned od roku 1989 publikoval své první články.

Prahu neopustil ani po rozpadu Československa. Až později se přestěhoval do maďarského Szegedu. „Celou dobu psal o Maďarsku, ale i Česku a Slovensku.

Do novin a časopisů v Česku, Maďarsku i na Slovensku. Byl nepochybně jednou z největších autorit na tato témata v celém regionu,“ vzpomíná Kostolný.

S Morvayem spolupracoval delší dobu, ale až v roce 2003 se stali blízkými kolegy. Morvay tehdy Kostolnému, který šéfoval novinám SME, oznámil, že se vrací na Slovensko, protože chce být blíž rodičům. A Kostolný mu nabídl místo v redakci. „Upozorňoval mě, že to bude jen dočasné, protože on po čase půjde dál. A taky že není zvyklý na tempo deníku a sezení v redakci. Vydržel až doteď.

I když nikdo mi dodnes nedal tolik výpovědí jako on,“ píše Kostolný ve své vzpomínce.

Jejich cesty se nerozdělily ani v roce 2014, když do vydavatelské firmy novin SME vstupovala investiční skupina Penta a část redakce na protest odešla a založila Denník N. „Peter neváhal ani chvíli.

Nerozmýšlel se nad jistotami a riziky našeho riskantního kroku. Bylo pro něj samozřejmé, že chce psát skutečně svobodně,“ popisuje Kostolný.

Posledním článkem, který Morvay vydal 17. února, bylo srovnání populistických kroků Andreje Danka, předsedy Slovenské národní strany, a maďarského vůdce Viktora Orbána. „Voliči náchylní věřit populistům jsou si obvykle dost podobní, a proto se podobají i sliby, kterými populisté voliče balamutí,“napsal Morvay. 1

CIF24

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).