Menu Zavřít

Zkratky do ráje

24. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Není internet jako internet

Jak se jmenuje váš produkt? zeptal se jistý makléř majitele startující internetové firmy v San Francisku. „Pracovní název zní Tornado,“ dostalo se mu odpovědi. „Tak to rovnou zavřete, nemáte šanci.“ „Proč myslíte?“ „Vy jste nepochopil, že každý nový technologický produkt se dneska musí jmenovat zkratkou?“

Kdo z těch pánů měl pravdu, není známo, ale všimněme si, jak se jmenuje většina nejmodernějších (a také nejnadějnějších) připojení k internetu. Očekáváte-li, že v ráji na síti má být bezpečno, lacino a dostanete se tam bleskem, bez zkratek se neobejdete. I český zákazník si nyní může vybrat například mezi čtyřmi technologiemi bezdrátového připojení: HSCSD, GPRS, Wi-Fi a nejnověji CDMA.

Magazín E8 pro vás sestavil stručnou příručku pro orientaci v těch poněkud dezorientačních názvech.

CDMA

Invaze z Eurotelu

Eurotel nabídl od začátku srpna neomezené vysokorychlostní připojení na internet, nejrychlejší mobilní připojení v České republice. Služba umožňuje stahovat data bez omezení - zákazníci platí pouze paušální poplatek.

Jako vůbec první mobilní operátor na světě Eurotel v rámci postupné modernizace své sítě v pásmu 450 MHz zavedl systém CDMA2000 1xEV-DO (Evolution - Data Optimized). To ovšem vyvolalo nespokojenost konkurenčního operátora T-Mobile, který podal k Evropské komisi žádost o zjednání nápravy. Technologie CDMA totiž funguje na frekvenci 450 MHz, kterou obdržel z českých operátorů pouze Eurotel. Získal ji v roce 1990 bez výběrového řízení pro provoz radiotelefonní (analogové) mobilní sítě a toto pásmo má od ČTÚ k dispozici minimálně do roku 2011.

CDMA je zkratka anglického výrazu Code Division Multiple Access (kódové dělení přenosových kanálů). Základním principem funkce CDMA je po technické stránce v podstatě umožnění současné komunikace více uživatelů v rámci jednoho frekvenčního pásma. Významnou výhodou pásma 450 MHz je potřeba nižšího počtu základnových stanic díky nižším používaným frekvencím. Běžné mobilní telefony se na síť CDMA 1xEV-DO nenaladí. Standard CDMA doposud funguje hlavně v sítích mobilních operátorů, ale zdaleka není tak rozšířený jako standard GSM, který používá ve světě odhadem desetkrát více mobilních operátorů. CDMA však může nabídnout například rychlejší datové přenosy. U Eurotelu nabízí teoretickou maximální rychlost až 800 kb/s, očekávaná rychlost při stahování se má pohybovat kolem 256 kb/s. CDMA je možné zatím provozovat pouze na speciálních zařízeních typu USB modemu, která je nutno extra zakoupit a která neumějí pracovat s GPRS.

V době spuštění služby bylo CDMA signálem pokryto území, které zahrnuje 70 procent populace České republiky.

Hodnocení

+

je rychlejší než ISDN

+

bude rychlejší než EDGE

+

je mobilní

-

je pomalejší než ADSL

-

je pomalejší než připojení přes kabelové televize

EDGE

T-Mobile vrací úder

Podle hesla „dohnat a předehnat“ chce také konkurenční operátor na českém trhu svým zákazníkům nabídnout vysokorychlostní připojení na internet, v tomto případě založené na technologii EDGE.

EDGE je v podstatě dalším vývojovým krokem GPRS a světovým standardem. S technologií EDGE na rozdíl od CDMA již dnes umí pracovat řada telefonů. V době, kdy u nás bude uveden do komerčního provozu (podle informací T-Mobile v posledním čtvrtletí roku 2004), jej společně s GPRS „bude umět“ značná část nových přístrojů, včetně „low-end“ typů. Zákazník bude moci používat jeden telefon s jedinou SIM kartou jak na volání, tak na přenos dat.

Technologie EDGE je také schopna „komunikovat“ s GPRS, takže pokud se zákazník pohybuje a přejde mimo oblast, kde funguje EDGE, síť automaticky přepne připojení na GPRS a naopak. Technologie EDGE bude díky roamingu umožňovat používaní stejných služeb také v zahraničí.

EDGE je zkratka anglického výrazu Enhanced Data Rates for GSM Evolution (zvýšené datové rychlosti pro vývoj GSM). EDGE je všeobecně považována za určitý mezistupeň mezi nynějšími sítěmi GSM (považovanými za mobilní sítě 2. generace) a budoucími sítěmi UMTS (sítěmi 3. generace). Umožňuje dosahovat rychlostí, které se blíží sítím 3. generace, ale využívá přenosových kanálů sítí 2. generace. Proto je zajímavou alternativou pro ty operátory, kteří z jakéhokoli důvodu nezískají licence na sítě 3. generace a s nimi spojené přenosové kanály.

Při připojení prostřednictvím EDGE bude T-Mobile nabízet rychlost pro stahování dat okolo 150 kb/s, při testech dosahoval rychlosti 220 kb/s.

Hodnocení

+

operátor za minimální peníze získá rychlou síť a větší kapacitu klientů na jednu „buňku“

+

vyšší rychlost získá i zákazník

-

nutnost používat mobilní telefon

Dial-up a ISDN

Sláva modemů odezněla

Dial-upové připojení bylo první efektivní cestou, jak dostat internet ke „každému“ koncovému uživateli. Ač se to nezdá, v současné době vnáší tento typ do uživatelského života spíše chaos než požitek. Neplatí sice omezení datovými limity, ale prosurfované peníze se počítají od minuty a rychlost tohoto vytáčeného připojení přes pevnou telefonní linku stanula maximálně na šestapadesáti kilobitech za vteřinu. Tento údaj je, jako ve všech jiných případech, nepravdivý, na maximální hranici se dostanete jen sporadicky. Reálná hodnota se pohybuje okolo 42 až 52 kb/s, což pro náročnějšího uživatele internetu znamená holé neštěstí.

Zkratka ISDN pochází z anglického Integrated Services Digital Network (Integrované služby digitální dítě). Projekt měl velkou reklamu, ale poněkud nízkou efektivitu. Apeloval na dvojité posílení telefonní linky, takže dosahoval rychlosti 128 kb/s. Ve všem ostatním se však shodoval s běžným vytáčeným spojením.

Hodnocení

+

minimální aktivační poplatky (pouze modem)

+

žádná datová omezení

-

nízká rychlost

-

přehnané ceny ve vztahu k rychlosti

-

chaotické a uspěchané surfování dané časovým „omezením“

-

zatěžuje pevnou linku

ADSL

Nevydařený vtip?

Technologie ADSL (Assymetric Digital Subscriber Line) je projektem, o němž se vášnivě diskutovalo hodně dlouho. Teprve na sklonku roku 2000 se Český Telecom rozhoupal a vypsal soutěž pro provoz této služby. Vývoj a nekonečné handrkování trvaly až do roku 2001, kdy bylo ADSL poprvé využito v praxi. Měsíční datový limit pro pětistovku uživatelů činil 400 MB, každé mega přes bylo už účtováno jednou korunou navrch.

V roce 2002 představil Český Telecom nabídku ADSL pro menší a střední firmy. Spolu s „astronomickou“ rychlostí 256/64 (údaje v kb/s) bez omezení datového přenosu se v tiskové zprávě objevila také astronomická cena, což bylo okamžitě smeteno ze stolu. Později byla tatáž služba zpřístupněna široké veřejnosti coby nejlevnější balíček s datovým limitem 500 MB za necelé dva tisíce. Služba ADSL si u nás vybudovala nechvalnou pověst drahého a pomalého připojení ve srovnání se sousedními státy. Mnoho uživatelů ji však dodnes využívá právě pro její dostupnost. Vysokorychlostní internet přes telefonní linku je pro mnohé docela slušnou alternativou, která vytlačila předchozí ISDN fungující na bázi dial-upového připojení.

Hodnocení

+

vysoká dostupnost

+

když funguje, poskytuje kvalitní připojení

-

ve srovnání s jinými zeměmi je u nás drahé a pomalé

-

nestabilita a časté výpadky

Wi-Fi

Hit bez drátů

Zeptáte-li se pokročilejšího uživatele internetu, ba dokonce počítačového analytika, v čem vidí budoucnost internetu, jednomyslně odvětí, že ve Wi-Fi (Wireless Fidelity). Přenášení dat vzduchem na dlouhé vzdálenosti za pomoci volného pásma, to celé rychlostí až 11 Mb/s, zní téměř jako pohádka. Jenže pakliže jedete na dovolenou, služební cestu nebo si jen chcete pořídit firemní LAN bez zbytečných drátů a kabelů, je právě Wireless Networking (čili bezdrátový internet) reálným řešením. Navíc se náklady na jeho zavedení a údržbu neustále snižují, což podle odhadů povede v roce 2008 k více než 700 milionům připojených uživatelů.

Tato technologie požívá takové důvěry, že ji výrobci pozvolna začínají integrovat do novějších typů kapesních počítačů, notebooků, dokonce i do mobilních telefonů. Wi-Fi je navíc přímým konkurentem pro bluetooth a nutno dodat, že jej již v mnoha ohledech převyšuje. Zatímco od „modrého zubu“ už nelze očekávat větší technický rozvoj, u Wi-Fi tato možnost je. Pořizovací cena bezdrátového internetu se pohybuje od tisíce korun za PCMCIA kartu a dalších deseti tisíc za anténu, svod, pokročilé zařízení s firewallem a tak dále. Měsíční poplatky jsou různé. Za 500 Kč měsíčně už lze sehnat základní připojení (128 – 256 kb/s, většinou sdílená linka).

Hodnocení

+

kvalitní připojení, i mobilní

+

bezdrátová technologie

+

dostupnost

+

provozní náklady

-

koupě zařízení

-

snadný odposlech a špionáž

GPRS

Šťastný mezikrok

GPRS (General Packet Radio Service) je technologie, jež pozvolna odeznívá díky příchodu EDGE a CDMA. Jedná se o mobilní internet, který se vyklubal začátkem roku 2000. Už v prvopočátku měl ale problémy se začleněním do internetové infrastruktury 3. generace. Jeho praktické využití tedy kolísavě dobelhalo až do současnosti, kdy je služba servírována našimi mobilními operátory. Pro nedostupné lokality, kde není ani možnost přípojky ADSL a už vůbec ne kabelové připojení, jsou právě tarify s neomezeným GPRS jedinou volbou, neboť funguje v síti GSM. Nevýhodou je poměr ceny a rychlosti (asi 56 kb/s od 800 Kč), na čemž staví (potažmo bude stavět) CDMA a EDGE.

Hodnocení

+

úlohu internetu v mobilu plní s úspěchem

+

mnohým poskytuje zázemí pro internet doma

+

vysoká dostupnost

-

poměr ceny a rychlosti, která je velice nízká

Kabelové připojení

Internet k televizi

Jakmile se na trhu objevilo ADSL, poskytovatelé kabelových televizí, tedy TES Media a UPC, se rozhodli svézt na vlně zájmu o vysokorychlostní internet. Mohli si dovolit konkurovat nižší cenou a vyšší rychlostí. A vyhlídky do budoucna měli vždy vyšší. Zásadním problémem byla dostupnost, respektive spíše nedostupnost. Zatímco po ADSL mohl sáhnout téměř každý, kdo měl doma pevnou telefonní linku, kabelové připojení mohlo přijít pouze do oblastí s dosahem kabelových televizí. Rýsovala se teorie, že velká města ovládnou kabeloví provideři a ta menší budou odkázána na záchranný kruh Českého Telecomu. Tato teorie – světe div se - se naplnila. Poměr cena/rychlost hraje jednoznačně kabelovkám do karet. Současná možná rychlost se pohybuje u jednotlivých providerů mezi 1024 a 3072 kb/s, přičemž cena je od 700 Kč výše.

Hodnocení

+

vysoká rychlost za příznivé ceny

+

stabilita sítě

+

provideři se předhánějí v akčních nabídkách

+

hodně metropolitních a menších poskytovatelů

-

pouze ve velkých městech a v dosahu kabelové televize

-

datové limity (u některých poskytovatelů)

Satelitní spojení

Ještě je brzo

Poměrně rozporuplnou kapitolou je varianta satelitního spojení. V současné době existují dvě možnosti: jednosměrný a dvousměrný satelit. V prvním případě funguje pouze stahování, tedy download. To je krajně nevýhodné, nicméně velice levné. Pokud byste prahli po plnohodnotném internetu, kde by fungoval také upload, museli byste investovat několik desítek tisíc jen do samotného zařízení a několik tisíc za provoz. Konkrétně pořízení takového dvousměrného satelitu přijde na bezmála 80 tisíc korun a při rychlosti od 1 Mb/s zaplatíte přibližně čtyři tisíce za měsíc.

Hodnocení

+

možnost instalace zařízení naprosto kdekoliv

+

příznivá rychlost

CIF24

-

cena

-

náročné na instalaci a obsluhu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).