Gastronomie
V listopadu loňského roku proběhl v Basileji jedenadvacátý ročník veletrhu IGEHO. Toto bienále gastronomie a hotelnictví se zapsalo do povědomí především svými soutěžemi. Každých šest let totiž při veletrhu probíhá klání kuchařů a cukrářů, které patří ve sbírkách ocenění k nejoceňovanějším. Dvě ze soutěžních kategorií - mistrovství národních týmů a soutěž týmů regionálních - bývají díky účasti české reprezentace hojně mediálně zmiňovány. Poněkud v jejich stínu potom zůstává účast jednotlivých zástupců z Česka. Loni přivezli velice dobré výsledky, dvě zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Než propukneme ve frenetický jásot, je ale třeba objasnit systém hodnocení. Ten bývá totiž neúplnou interpretací zkreslován.
Jednotlivé etapy práce kuchaře či cukráře jsou oceňovány body. Dosažitelné maximum bodů je - u jednotlivců - 80. Z těch jsou podle závažnosti chyb či chybiček strhávány určité sumy. Konečný počet bodů potom slouží jednak k určení pořadí, ale jednak i pro rozdílení medailí. V případě kategorie Culinary Art Show jednotlivců je vzorec takovýto: 80 bodů - zlatá medaile, diplom a zvláštní ocenění poroty, 79 až 72 body - zlatá medaile a diplom, 71 až 64 body - stříbrná medaile a diplom, 63 až 56 bodů - bronzová medaile a diplom a konečně 55 až 48 bodů znamená diplom.
Takto nazíráno hodnocení vyvrací pevně zakořeněný mýtus o tom, že kdo je zlatý vyhrál. V silně obsazené soutěži se může na zlaté posty dostat i několik desítek hráčů. Potom ovšem třeba bronz, někdy i stříbro, v porovnání s celkovým umístěním poněkud ztrácejí svůj lesk.
Loňské výsledky předkládám bez dalšího komentáře.
IGEHO 2005 - umístění jednotlivců z ČR:
- Luděk Procházka v kategorii D1 3. z 35, celkově 3. - 4. ze 100 - zlatá medaile
- Josef Kuchař v kategorii D1 10., celkově 16. - zlatá medaile
- Miloš Turek v kategorii D1 14., celkově 23. - stříbrná medaile
- Tomáš Kalina v kategorii B 7. ze 17, celkově 52. ze 100 - stříbrná medaile
- Mirka Slavíková v kategorii D2 12. z 23, celkově 56. ze 100 - bronzová medaile