Menu Zavřít

ZLATÉ RUCE ITALSKÉ VLÁDY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom

Obří fúze Deutsche Telekom a Telecom Italia má na kahánku. Italská vláda, která drží zlatou akcii v Telecom Italia, minulý týden otevřeně pohrozila, že využije svého práva veta, pokud nebudou splněny její podmínky. Nelíbí se jí, a to dával a najevo od počátku, že německá vláda stále vlastní 72procentní díl v německém Telekomu a že by se tím fúze stala jen německým znárodněním soukromého Telecom Italia.

„K fúzi může dojít pouze za podmínky rovnosti a privatizace Deutsche Telekom. Bez splnění těchto podmínek nemůže italská vláda plán (fúze) podpořit a musí použít právo související se zlatou akcií, prohlásil italský ministr spojů Salvatore Cardinale.

Německá vláda sice už představila plán snížení státního podílu v německých telekomunikacích na 40 procent, italský kabinet však požaduje jeho časové zkrácení. V rychlejším prodeji akcií Deutsche Telekom však německé vládě brání zákon. Jednání proto dospěla do téměř patové situace. Italové se nehodlají spokojit s pouhými zárukami německé vlády, že nebude zasahovat do chodu nové společnosti, i když bude jejím majoritním vlastníkem.

WT100

„Nedovolíme, aby se Telecom Italia stal vlastnictvím německého státu, potvrdil vládní postoj italský premiér Massimo D Alema, který minulý týden podepsal směrnici, jež jasně určuje použití „zlatého veta při strategických rozhodnutích v privatizov aných firmách.

Problémy nebudí vznik gigantu s tržní kapitalizací 180 miliard dolarů jen v Itálii, výhrady má i evropský komisař pro hospodářskou soutěž Karl van Miert. A velké překážky může ještě nachystat italská firma Olivetti, která chce Telecom Italia násilně převzít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).