Menu Zavřít

ZLATÝ MEDAILISTA ZAČÍNAL V SARAJEVU

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Generálním ředitelem po deseti letech

Žádné pětihvězdičkové hotely na nového šéfa české pobočky počítačové společnosti Compaq Computer na prvních služebních cestách nečekaly. „Byli jsme rádi, že jsme se mohli večer osprchovat, vzpomíná Jan Zadák, který nahradil na pozici prvního muže českého Compaqu svého předchůdce Rudyho Kozaka.

Na počátku své kariéry u této společnosti nabízel Zadák informační technologie vládním úřadům v Bosně a Hercegovině poté, co se země odtrhla od Srbska. Létal vojenským letadlem, které přistávalo na louce. Na provizorním letišti si koupil vízum za devadesát marek a vojenským džípem vyrazil vyjednávat s ministry do Sarajeva. „Byli jsme asi první firma, která se tam pustila, komentuje své zkušenosti z Compaqu.

Svůj tým zatím ještě má v nižším patře firemní budovy. Do nové kanceláře generálního ředitele se před obsazením svého předešlého místa manažera pro klíčové zákazníky definitivně nepřestěhuje. Dočasně tak bude kontrolovat obě pozice. „Budu mít dvě asistentky, jednu nahoře a jednu dole, s úsměvem poznamenává Zadák. Jako drtivá většina úspěšných Čechů ve světě informačních technologií vystudoval ČVUT. Elektrotechnickou fakultu dokončil v roce 1988. Začínal ve výzkumném telekomunikačním ústavu, kde působil jen krátké dva měsíce. Vrátil se zpátky do školy, aby si udělal aspiranturu. „Prodloužená studia absolvoval hlavně v Praze. Jeden rok ale také studoval na německé univerzitě v Erlangenu, kde pracoval na projektu kochleárních neuroprotéz. Toto zařízení dokáže v některých případech vrátit neslyšícím lidem jejich ztracený smysl.

Tato technologie, kterou pomáhal vyvíjet, jim nahrazuje lidský orgán. Tím ale Zadákovy „humanitární aktivity skončily a vrhl se do světa byznysu. Ještě před obhájením dizertační práce v roce 1992 nastoupil ke společnosti Olivetti. Vedly jej k tomu ekonomické důvody. „Byl jsem ženatý a neměli jsme kde bydlet, vzpomíná na první pozici přímého obchodníka. „Prodávali jsme mimo jiné specializované produkty pro bankovnictví, jako bankomaty nebo zvláštní tiskárny. Časté výpadky „strojů na peníze v síti České spořitelny ale prý rozhodně nemá na starosti. Ke klíčovým zákazníkům patřila Komerční banka, která jich nakoupila několik stovek.

Během své praxe se bývalý nadšený fotbalista se špatnými odborníky na IT v českých bankách nesetkal. Některé dřívější obchodní partnery dokonce přetáhl do svého týmu. Z firmy Olivetti do společnosti Compaq Computer přišel úspěšný manažer v létě 1997. Compaq tehdy expandoval v oblasti síťových komunikačních technologií. Americká společnost spolkla některé své rivaly, jako například Microcom nebo Conrad. „Budovali jsme po celém světě novou divizi síťových komunikačních technologií. Měl jsem jí na starosti v celém regionu střední a východní Evropy, říká Zadák. Celý rok tehdy strávil na služebních cestách po různých zemích – od Izraele po Estonsko.

MMF24

O rok později přesídlil do pražské cen–trály. Konec létání z jednoho města do druhého ocenila i jeho manželka a dvě malé dcery, které ho prakticky celý rok téměř neviděly. Compaq pohltil další dva významné hráče technologického průmyslu – Tandem a Digital Equipment. Čekal jej těžký manažerský úkol realizovat náročnou integraci v Čechách. „S Rudym Kozakem jsme po nocích malovali různé organizační struktury a vymýšleli nový obchodní model, vzpomíná Zadák na velkou výzvu a zároveň šanci, kterou u Compaqu dostal. V nejtěžších dnech pracoval dvanáct i čtrnáct hodin denně. Tvrdá práce se mu vyplatila. Tehdy si totiž vybudoval postavení a stal se známou osobností firmy v celé Evropě. Na starém kontinentu se potýkalo se stejným problémem začlenění spolknutých firem do obchodního modelu přibližně devadesát manažerů. Česká republika získala v rámci koncernu za dobře provedenou integraci „zlatou medaili (Gold Integrator Medal).

Každá taková transakce je náročná především při přesvědčování lidí z pohlcených firem o další budoucnosti podniku. Zaměstnanci Digitalu prý například manažery z Compaqu vnímali jako vetřelce a často na jejich adresu vtipkovali, že marketingová společnost konečně koupila pořádnou technologickou firmu. Zadák v klíčových měsících své dosavadní kariéry strávil hodiny a dny diskutováním s kolegy a vysvětlováním nového obchodního modelu. „Bránit se změnám je přirozená lidská vlastnost, vzpomíná na kolegy, kteří nakonec společnost stejně opustili. „Zpočátku jsme z něj měli dosti rozporuplné pocity, přiznává bývalý zaměstnanec firmy Digital Martin Hlaváč, který nyní pracuje jako marketing product manager v RadioMobilu. „Poz–ději jsme ale během řešení věcných problémů začali měnit názor, dodává. Hlaváč podotýká, že Zadák byl mezi současnými zaměstnanci Compaqu pravděpodobně nejlepší volbou na post prvního muže v české pobočce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).