Menu Zavřít

Zlínský Mitas bude stávkovat. Výrobu zastaví na několik hodin

31. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Odboráři zlínského závodu společnosti Mitas vyhlásili na 11. dubna výstražnou stávku. Na několik hodin se výroba zcela zastaví. Odbory požadují zvýšení mezd. Mitas vyrábí hlavně zemědělské a průmyslové pneumatiky. Vedení společnosti uvedlo, že ho krok odborů mrzí.

„Uděláme to tak, abychom ekonomicky co nejméně poškodili zaměstnavatele. Musí však už ale být vidět, že lidé jsou naštvaní,“ uvedl předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek.

Vedení společnosti podle Ralpha Kellenbergera pověřeného vedením kolektivního vyjednávání za Mitas mrzí, že zatím se s odbory nedohodli. „A že jejich zástupci cítí jako nezbytné podniknout avizované kroky ve zlínském závodu. Věříme, že se obě strany opět vrátí k jednacímu stolu, kde se dohodneme na reálném řešení, a novou kolektivní smlouvu se podaří uzavřít. Zároveň budeme intenzivně pracovat na tom, aby se ohlášená akce odborářů nijak nedotkla našich zákazníků, a chceme je ujistit, že zachování vysoké kvality výrobků a služeb je naší nejvyšší prioritou a svým závazkům jsme připravení dostát,“ uvedl Kellenberger.

Odboráři minulý týden získali dost podpisů pro vyhlášení stávky. V závodě pracuje zhruba 700 lidí, v odborech je jich přibližně 440. Stávková pohotovost v závodu platí od 10. března.


Pracovníci jsou nespokojení i jinde v Česku. Přečtěte si o dalších stávkách:

Řidiči autobusů budou stávkovat 6. dubna. Odbory vyzývají k masivní účasti

Část pošťáků chystá další stávku, dva dny před Štědrým dnem

 Stávkující zaměstnanci České pošty


Do Zlína přijedou podle Jandáska 11. dubna i představitelé jiných odborových svazů včetně předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly.

Odboráři chtěli původně vyhlásit výstražnou stávku 6. dubna. „To však mají termín stávky dopravci, které podporujeme a kteří jsou na tom snad ještě hůř než my. Proto jsme termín posunuli, také abychom jim nebrali mediální prostor,“ uvedl Jandásek.

Odbory požadují buď pro letošní rok zvýšení o 30 korun na hodinu, nebo zvýšení k průměrné mzdě pro Zlínský kraj pro dané průmyslové odvětví, která je podle Jandáska nyní asi 26 500 korun. Letos by se mzda ve zlínském závodě k tomuto průměru zvýšit o sedm procent, od ledna příštího roku o deset procent a od července o 20 procent.

Podle Jandáska je průměrná hrubá mzda v závodu asi 27 tisíc korun. V reálu však mají pracovníci ve výrobě nejvýše asi 20 tisíc korun čistého, většina má podle něj 12 tisíc až 15 tisíc korun čistého v třísměnném provozu.

Ke stávkové pohotovosti se podle Jandáska schylovalo už loni, Mitas však coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Odbory pak chtěly počkat, jak se k věci postaví nový majitel. Mitas má kromě Zlína závody v sousedních Otrokovicích a v Praze.


Češi v EU stále patří k těm nejchudším. Čtěte o tom více:

Chudí Češi. Za rok si vydělají 37 procent průměru EU

Česko už není vyspělá země. Experti ji zařadí zpět mezi rozvojové

 Krize ve stavebnictví


Kvůli nízkým mzdám byla před týdnem vyhlášena stávková pohotovost také v pražském závodě společnosti. Po středečním jednání s vedením firmy ale odboráři připustili, že se na mzdách možná dohodnou. Zaměstnavatel slíbil, že nejpozději příští týden přijde s návrhem mzdových tarifů na letošek. Na čtvrtek plánují pražští odboráři veřejné shromáždění zaměstnanců.

WT100

Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun, z toho 7,7 miliardy firma utržila v zahraničí.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik.Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).