Menu Zavřít

Zlobivý junior

5. 12. 2017
Autor: Redakce

Předseda ODS Petr Fiala nebývá moc šťastný, když se ho ptáte na Václava Klause mladšího. Ne, že by ho neměl rád. Petr Fiala ale nechce, aby se celá pozornost věnovaná ODS strhla právě na něj. Jenže zatímco Fiala považuje syna bývalého prezidenta za „přirozený doplněk názorového spektra ODS“, VK junior se tak necítí. Když před pár dny jako jediný z Demokratického bloku podpořil na post předsedy bezpečnostního výboru sněmovny Radka Kotena (SPD), potvrdil, že je rozbuškou uvnitř ODS.

Václav Klaus mladší nemá co ztratit. Podle zdrojů zevnitř ODS v partaji nemá kdovíjak silnou podporu a nestojí za ním pevně ani ti, kteří podporovali jeho otce. Koneckonců vypovídá o tom i jeho neúspěch na sněmu pražské ODS, kde se nestal prvním místopředsedou, jak chtěl.

Voliči ovšem na jeho rétoriku slyší a on sám se cítí v roli solitéra dobře. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale když si ještě pomalu ani nevybalí věci ve sněmovní kanceláři a hned začne hlasovat s SPD, mělo by to být na vážný rozhovor s předsedou.


„Takhle jsem si užíval.“ Šéf bezpečnostního výboru Koten sloužil před rokem 1989 u pohraničníků

Foto z facebookového profilu Radka Kotena z 3. 12. 2016 s popiskem


VK mladší byl přeci jen zvolen za ODS, nikoliv sám za sebe. Reprezentuje její program, její hodnoty. Jestli se Petr Fiala rozhodl neustupovat rodící se většině ANO, SPD a KSČM, nemůže jeden z jeho nejvýraznějších poslanců začít tuto skupinu podporovat.

ODS pak vypadá mírně řečeno nedůvěryhodně. Navíc, když šlo zjevně jen o gesto. Zrovna při téhle volbě totiž Klausův hlas pro Kotena vůbec nebyl potřeba. Předseda bezpečnostního výboru jich měl sehnáno dost a dost.


Dusno kolem Klause mladšího: Fialy se na něj neptejte

 Kandidát na místopředsedu Sněmovny Petr Fiala


To, co se trochu pravdoláskařsky vzedmulo proti domnělému zlu a nazvalo se Demokratickým blokem, čeká ještě dost tvrdých zkoušek. Připomeňme, že sněmovna bude třeba vyslovovat důvěru vládě a hnutí ANO se bude každý hlas hodit. Pokud hnutí uchlácholilo poslance SPD a KSČM svou podporou ve vedení sněmovních výborů, dveře dalším slibům na stejné platformě jsou evidentně otevřeny.

WT100

Teď jde jen o to, jestli VK mladší svůj krok myslel jako souhlas s takovým pořádkem nebo jestli rozjíždí svoji vlastní misi, která má tenhle pořádek rozbít a spojit ANO s ODS, potažmo dalšími stranami bloku. Obě varianty jsou z mnoha důvodů špatně.

Přečtěte si další komentáře autora:

Dvojí až trojí Pospíšil

Volby od boku

Svatý Andrej, první povolaný

Topolánek, který přišel brzy

zaHradní slavnost

Andrej o míli před námi

Konec eurobabiše

Bohuslav Sobotka. Všimli jste si?


  • Našli jste v článku chybu?