Menu Zavřít

Změna DPH u služeb

25. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Daně EU

Česká republika by v souladu s požadavky Evropské unie měla k 1. lednu 2010 provést rozsáhlé změny zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Jsou součástí první fáze takzvaného DPH balíčku.

Místo plnění

Nejvýznamnější změna se týká obecného pravidla pro místo plnění u služeb poskytovaných mezi osobami povinnými k dani. Novela zavádí obecné pravidlo, dle něhož bude ve státě místem plnění u těchto služeb jejich příjemce. Přestože se pravidlo již nyní u mnoha služeb provádí, novela jeho využití rozšiřuje. V praxi bude možné zaznamenat změnu například v oblasti práce na movité věci (kupříkladu opravy, takzvané práce ve mzdě), dlouhodobého pronájmu dopravních prostředků, služeb administrativních, které nelze zařadit do zpracování dat, účetních, zprostředkovatelských poskytovaných osobám se sídlem mimo EU či přepravních.
Záměrem nových pravidel pro určení místa zdanění služeb je omezit jejich zatížení daní v jiném státě, než ve kterém jsou spotřebované. V této souvislosti je nutné také upozornit na to, že mnoho již existujících výjimek ze základního pravidla zůstane zachováno. To se týká například služeb spojených s nemovitostí, stravovacích služeb či služeb v oblasti kultury, sportu, vědy, vzdělávání a zábavy a přepravy osob.

ebf - tip - debata

Souhrnné hlášení

Uvedené změny a přenesení povinnosti uplatnit či vykázat DPH na příjemce služby ale také zvyšují možnost daňových úniků. Této hrozbě by měla čelit nová povinnost pro přeshraniční poskytovatele služeb, u nichž bude přenesena povinnost vykázat DPH na zákazníka. Od 1. ledna 2010 budou v souhrnném hlášení uváděny i informace o příjemci těchto služeb (DIČ) a o jejich objemu. Souhrnné hlášení se bude podávat měsíčně – pouze elektronicky. Jen u čtvrtletních plátců DPH, kteří pouze poskytují služby s místem plnění v jiném členském státě EU, může být podáváno čtvrtletně společně s daňovým přiznáním.
Od 1. ledna 2010 by se měl podstatně zjednodušit postup při žádosti o vrácení daně uhrazené v jiné členské zemi EU než ve státě sídla a registrace plátce. Žádosti by mělo být možné podávat elektronicky v členském státě EU v sídle žadatele. Termín pro podání žádosti o vrácení daně bude navíc prodloužen až do 30. září kalendářního roku následujícího po období, za které se vrácení daně požaduje.

Upřesnění

Novela zákona o DPH rovněž provádí pravidla pro úpravu základu daně na úroveň obvyklé ceny, pokud jsou vybrané transakce uskutečněny mezi spřízněnými osobami, které jsou pro účely DPH speciálně definovány. Mezi tyto osoby budou spadat i zaměstnanci plátce.
Povinnost stanovit základ daně na úrovni obvyklé ceny je však omezena pouze na situace, kdy by se uplatněním jiné ceny mohly krátit rozpočtové příjmy. Například v případech transakcí mezi dvěma plátci DPH, kteří mají plný nárok na odpočet, se toto ustanovení neuplatní.
Další upřesnění v navrhované novele zákona o DPH se týká převodu obchodního podílu i členství v družstvu. Ta jsou od daně bez nároku na její odpočet osvobozena. V praxi se tato změna projeví zejména ztrátou možnosti uplatnit DPH na vstupu u služeb spojených s převodem obchodního podílu, jako je související poradenství. Osvobození od daně se také vztahuje na služby spojené se zprostředkováním prodeje obchodního podílu.
Vedle změny sazeb daně se v souladu s dohodou ministrů financí EU trvale přeřazují některé služby ze základní do snížené sazby DPH. Jde obecně o služby s vysokým podílem lidské práce, například kadeřnické a restaurační, opravy jízdních kol, oděvů a bytového textilu. Trvale budou také ve snížené sazbě zařazeny knihy na optických a zvukových médiích a opravy staveb k bydlení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).