Menu Zavřít

ZMĚNA STRATEGIE

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Státní rozpočet

Lidovci a Unie svobody začínají být podle poslanců ČSSD nakloněni k jednáním o třetí verzi návrhu státního rozpočtu. „V názorech KDU-ČSL a US jsou patrné posuny a jsou ochotné naslouchat, konstatoval místopředseda rozpočtového v ýboru Michal Kraus (ČSSD). Pravděpodobné tedy je, že pokud předseda ODS Václav Klaus nedá zřetelně najevo, co vlastně od sociální demokracie požaduje výměnou za podporu plánu státních financí, bude premiér Miloš Zeman vyjednávat se dvěma menšími parlamen tními stranami.

Požadavkům sněmovny, která vládě mimo jiné doporučila, aby ve třetí variantě snížila plánovaný deficit, vymezila finance země na vstup do Evropské unie a upřesnila maximální plánované výdaje státních fondů dopravy a bydlen í, hodlá ministerstvo financí vyhovět. „Většina těchto požadavků je rozumných, soudí náměstek ministra financí Eduard Janota, který odpovídá za plán státních financí. Do návrhu tak bude zařazeno detailní posouzení struktury celkových veřejných rozpočtů, včetně odhadu vývoje hospodaření Fondu národního majetku a Konsolidační banky, státních fondů, místních rozpočtů a zdravotních pojišťoven, stejně jako odhad nákladů mimorozpočtových fondů.

Schodek rozpočtu však lze podle Janoty snížit jen o několik miliard korun, částečně snad podle vývoje hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí. Čísla o příjmech států by se měnit neměla. Alespoň tak se zástupci ministerstva financí dohodli s průmyslníky.

ebf - tip - debata

Novou verzi rozpočtu předloží ministerstvo financí na Silvestra vládě. Ta ji projedná na mimořádném zasedání 3. ledna. Premiér pak má rozpočet do 7. ledna odeslat Poslanecké sněmovně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).