Menu Zavřít

Změna stylu. Šéf Uberu se omlouvá za chyby v Londýně

26. 9. 2017
Autor: čtk

V Londýně začíná boj za záchranu Uberu. Alternativní taxislužba, která přijde v britské metropoli o licenci, se snaží zvrátit rozhodnutí dopravního úřadu TfL. Nový šéf společnosti Dara Khosrowshahi na to jde cestou pokání a omluvy za napáchané chyby. Uberu má pomoci i petice, který si klade za cíl nasbírat milion podpisů. Zatím jich má 780 tisíc.

TfL minulý týden rozhodl o tom, že licenci Uberu, která v Londýně vyprší koncem září, neobnoví. Vysvětlil to tím, že praktiky společnosti představují bezpečnostní riziko pro veřejnost. Úřad kritizoval hlavně fakt, že Uberu trvá velmi dlouho, než nahlásí vážné zločiny, včetně sexuálních útoků. Jeho rozhodnutí podpořil i starosta města Sadiq Khan.

Uber zanedlouho vydal rozhořčené prohlášení. „TfL a starosta podlehli nátlaku malé skupiny lidí, jejímž cílem je omezení výběru spotřebitelů,“ uvedla firma s tím, že rozhodnutí napadne u soudu, na což má tři týdny.

„Uber má armádu právníků, kteří nám vyhrožují soudem,“ zapojil se do slovní přestřelky Khan. „Na jedné straně reagují agresivně a na té druhé říkají novinářům, že chtějí s TfL jednat. Nemohou mít obojí,“ dodal.


Čeští taxikáři stupňují kvůli Uberu tlak. Chystají protestní jízdu Prahou

Protest taxikářů na pražském letišti proti konkurenční společnosti Uber.


V prohlášení Uberu se skutečně projevil agresivní styl, který vyznával dřívější šéf Travis Kalanick. Jeho nástupce Khosrowshahi ale při svém uvedení do funkce uvedl, že hodlá změnit firemní kulturu. Jeho následné prohlášení to potvrzuje. Nový ředitel se totiž za chyby Uberu v Londýně veřejně omluvil.

„Je pravda, že se nám několik věcí nepovedlo,“ přiznal Khosrowshahi v otevřeném dopise. „Jménem všech v Uberu se omlouvám za chyby, které jsme udělali. Proti rozhodnutí podáme za miliony Londýňanů odvolání, ale děláme to s vědomím, že i my se musíme změnit,“ pokračoval ve smířlivém duchu. Konkrétní v popisu chyb ale nebyl.

EBF24

Na podporu Uberu mezitím vnikla na webu Change.org petice, která je určená starostovi Khanovi. „Tři a půl milionu Londýňanů, kteří spoléhali na Uber jako na bezpečnou, spolehlivou a dostupnou možnost přepravy v nejlepším městě na světě, budou tímto rozhodnutím šokováni,“ píše se v petici, kterou k úterý podepsalo už přes 780 tisíc lidí a blíží se tak své stanovené hranici milionu podpisů.

O Uberu dále čtěte:

Uber v Praze za pololetí přepravil o 340 procent lidí více. Počet jízd ale tají

Taxify nesmí v Praze provozovat taxislužbu s šoféry bez licence. Uber může jezdit dál

Ztráty a nálezy podle Uberu: za zapomenutý telefon poplatek 15 dolarů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).