Menu Zavřít

Kruliš povýšil. V čele hradního protokolu vystřídá Sklenáře

1. 2. 2018
Autor: čtk

Šéfem protokolu se v Kanceláři prezidenta republiky stal Vladimír Kruliš (36). Do funkce byl jmenován k dnešnímu dni. Ve funkci podle očekávání nahradil Miroslava Sklenáře, který se vrací do čínské CEFC. Kruliš dosud působil jako zástupce ředitele protokolu.

Sklenář ve funkci nahradil na začátku prosince 2016 Jindřicha Forejta, který oficiálně odešel ze zdravotních a osobních důvodů. Ve funkci už Sklenář působil za bývalých prezidentů Václava Havla i Václava Klause. V odboru později pracoval i necelý rok za Zemana, kdy podle médií přišel proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně spory. V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky čínské firmy China Energy Company Limited (CEFC). Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. Sklenář se nyní do CEFC vrací.

Funkcí šéfa protokolu byl Sklenář pouze pověřen. Od počátku tvrdil, že jeho současné angažmá na Hradě bude dočasné. Jeho odchod se v posledních týdnech očekával, stejně jako to, že ho nahradí Kruliš.

Kruliš má k prezidentovi velmi blízko, angažoval se i ve Straně práv občanů (SPO), kterou Zeman zakládal. Za SPO neúspěšně v roce 2016 kandidoval v krajských volbách ve Zlínském kraji, ve straně také působil jako místopředseda. Na počátku prezidentského mandátu Zemana v roce 2013 média psala o blízkém vztahu mezi Krulišem a prezidentovou dcerou Kateřinou. Od návratu Sklenáře na Hrad se mluvilo o tom, že by ho Kruliš měl časem nahradit. Na starosti měl především cesty Zemana do krajů.

ebf - tip - debata

Loni v květnu Kruliš havaroval jako spolujezdec při projížďce v policejním sportovním voze a vážně se zranil. Nehodu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, trestný čin podle ní spáchán nebyl. Jízdu civilisty ve služebním voze údajně povolil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Vladimír Kruliš (36)
V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou (na sjezdu, kde byl v březnu 2013 zvolen, strana vypustila z názvu slovo zemanovci). Nyní je předsedou místní organizace Strany práv občanů (SPO) ve Zlíně-Kudlově.
Kruliš byl v roce 2012 manažerem petiční kampaně za kandidaturu Miloše Zemana. Vedl například i kampaně Petice za přímou volbu (2011) a Petice za zákon o prokázání původu příjmů a majetku (2013).
Předloni byl lídrem SPO pro volby do krajského zastupitelstva ve Zlínském kraji. Strana ve volbách neuspěla. V letech 2010, 2013 a 2017 neúspěšně kandidoval za SPOZ do Poslanecké sněmovny.
Kruliš pracuje v odboru hradního protokolu od června 2014. Dosud měl na starost hlavně vnitrostátní cesty Miloše Zemana, na kterých ho i doprovázel. V dubnu 2015 se stal zástupcem ředitele odboru protokolu.
S prezidentem Zemanem ho pojí osobní přátelství. „Já znám Vladimíra Kruliše několik let. A nepoznal jsem v jeho generaci slušnějšího člověka, než je on,“ řekl o něm Zeman v minulosti. Podle médií měl Kruliš vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. Kruliš to v červnu 2013 potvrdil deníku Blesk. V srpnu 2013 Blesku řekl: „Je to tak, nejsme spolu. Káťa je skvělá holka a přeju si, ať je šťastná. Bez ohledu na to, jestli jsem nebo nejsem součástí toho štěstí já“.

Čtěte také:

První vystoupení po znovuzvolení: Zeman jmenoval 25 soudců

Zemana stál jeden hlas dvě koruny, Drahoše více než sedm

Zeman obhájil vítězství s nižším poměrem hlasů než před pěti lety

Zeman zmobilizoval sympatizanty, kteří v prvním kole nevolili


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).