Menu Zavřít

ZMĚNY NEMUSÍ BÝT POSLEDNÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

VSŽ Košice

Poté, co asi před měsícem odstoupili z představenstva slovenského ocelářského gigantu VSŽ Ladislav Drabik, Ján Valenčík a Sergej Zápotocký, následoval je minulý týden i jeden z trojice zahraničních manažerů - Američan John Frishkopf. Ten řídil finanční úsek, který nyní přebírá Vladimír Repčák, současně předseda představenstva VSŽ. John Frishkopf zůstává v podniku finančním poradcem.

Z kruhů blízkých košickým ocelárnám však přicházejí zprávy, že změna nemusí být poslední. Už dlouho mají k vedení podniku výhrady odboráři. Proto odborářská společnost Hutník (vlastní deset procent akcií VSŽ), která není spokojena s postupem r estrukturalizace a požaduje odvolání prezidenta firmy Gabriela Eichlera, iniciovala svolání mimořádné valné hromady, kde se budou kromě změn stanov projednávat i změny ve vrcholovém vedení společnosti.

Podle odborářů je dokument o stabilizaci podniku, jak ho navrhly banky, pro VSŽ i pro stát nevýhodný. Jejich protesty jsou však údajně namířeny i proti členství amerických odborníků ve vrcholových orgánech hutí. V kuloárech se hovoří i o tom, že odborový předák a člen dozorčí rady Jaroslav Gruber se snaží prosazovat zájmy bývalých majitelů hutí, jmenovitě Alexandra Rezeše.

EBF24

V této souvislosti se ve slovenském tisku podle agentury ČTK objevila zmínka o tom, že Gruber se měl ve Španělsku účastnit Rezešova jednání s bývalým premiérem Vladimírem Mečiarem.

VSŽ mají od loňského podzimu problémy se splácením zahraničních úvěrů. Tehdy úvěrové zatížení železáren dosahovalo 475 milionů USD (20 miliard slovenských korun).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).