Menu Zavřít

ZMĚNY V PRVNÍ DESÍTCE

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Czech Top 100

PRAHA (ČTK) – První místo v žebříčku nejvýznamnějších domácích firem, který už pošesté zpracovalo Sdružení Czech Top 100, obhájila i za loňský rok společnost Škoda Auto. Dosáhla největšího obratu a mezi sledovanými firmami je i největším exportérem.

Do první desítky se na základě dosažených tržeb nově posunuly firmy Siemens, EuroTel a Agrofert. Holding Agrofert přitom zaznamenal největší skok, z loňského šedesátého na deváté místo.

Z horních příček žebříčku naopak zmizely ztrátové podniky, jako České dráhy, které byly za rok 1998 šesté. Mezi nejlepšími chybí rovněž Nová Huť, která byla v předchozím roce sedmá, a plzeňská Škoda, jež byla na deváté příčce. Tyto firmy ovšem nefigurují ani na dalších místech a do soutěže se zřejmě v tomto ročníku vůbec nepřihlásily. Nejvyšší ztrátu 1,4 miliardy korun zaznamenala z firem v žebříčku společnost Daewoo Avia.

CIF24

V pořadí sestaveném na základě hrubého zisku vede za loňský rok Transgas, nejvyšší přidané hodnoty dosáhl ČEZ. Nejvyšší produktivitu měřenou podílem dosažené přidané hodnoty na jednoho zaměstnance vykázala Sazka.

  • Našli jste v článku chybu?