Menu Zavřít

Zmrtvýchvstání někdejší mostárny

6. 4. 2006
Autor: Euro.cz

PBS Třebíč

EBF24

PRAHA (nad) - Továrna, která dodávala ocelové konstrukce budov i schránky reaktorů pro české i slovenské jaderné elektrárny a koncem roku 2004 byla před zavřením, se vrací na výsluní. Velká část původních pracovních míst zůstala zachována. Obrat závodu se meziročně zvýšil o 30 procent a kromě tradiční výroby ocelových konstrukcí bylo portfolio rozšířeno o malosériovou produkci.
Někdejší moravskokrumlovskou mostárnu, součást Hutních montáží Ostrava, odkoupila k 1. lednu roku 2005 První brněnská strojírna (PBS) Třebíč. Management PBS zahájil hned od počátku radikální revitalizaci. „Životně důležité bylo co nejrychleji obnovit důvěru, navázat na původní obchodní vazby a vytvořit dostatečný objem nových příležitostí,“ vzpomíná Ladislav Houžva, generální ředitel PBS Třebíč.
Moravskokrumlovský závod loni exportoval více než 95 procent své výroby. Nejvýznamnějšími dodávkami roku 2005 byly konstrukce výrobních hal pro novou automobilku KIA na Slovensku či nosné konstrukce a pláště pro dva kotle na odpadní teplo ve Španělsku. „Po roce jsme zpátky přijali některé původní zaměstnance a za podpory Úřadu práce, magistrátu města a vedení mikroregionu hledáme další spolupracovníky,“ říká Houžva.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).