Menu Zavřít

Zneužití pravomocí a zaujatost proti Trumpovi. Republikáni obviňují FBI a ministerstvo spravedlnosti

30. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Američtí republikáni obviňují Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a americké ministerstvo spravedlnosti, že během vyšetřování údajného ovlivnění prezidentských voleb v roce 2016 zneužily svých pravomocí a jsou vlastně zaujaté proti prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Republikánská většina ve výboru pro kontrolu činnosti tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů informovala o svém postoji v tajné interní zprávě, kterou následně doporučila ke zveřejnění. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Demokraté dokument odsoudili jako snahu o diskreditaci vyšetřování komise Roberta Muellera a obsah označili za „velmi zavádějící“.

„Dnes komise upřednostnila prezidentovy osobní zájmy a patrně i vlastní politické zájmy před zájmy národními,“ řekl demokrat Adam Schiff. Uvedl také, že komise hlasovala proti zveřejnění zprávy demokratů, která dokument republikánů zpochybňuje. Komise také odmítla také věc konzultovat s šéfem FBI Christopherem Wrayem. Ministerstvo spravedlnosti odmítlo záležitost komentovat.

Interní dokument obviňuje FBI a ministerstvo spravedlnosti, že zneužily svých pravomocí, když v roce 2016 požádaly o rozšíření odposlechů i na Cartera Page, tehdejšího Trumpova volebního poradce. Uvedly to dva zdroje obeznámené s obsahem dokumentu.


Čtěte: První rok Trumpova vládnutí nebyl pro americkou ekonomiku špatný

 Donald Trump


FBI a ministerstvo spravedlnosti podle těchto zdrojů svou žádost částečně podložily informacemi ze složky, kterou pro firmu Fusion GPS, již částečně financoval Demokratický národní výbor a kampaň prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, sestavil bývalý britský špión, který měl najít kompromitují materiál proti Trumpovi.

Informace měla v takovém případě ověřit americká či jiná spojenecká zpravodajská služba, konstatoval jeden ze zdrojů. „Žádný soud by nedovolil sledování amerického občana na základě nepodložených informací,“ uvedl dále.

Interní dokument dále obviňuje náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina a Andrewa McCabea, který v pondělí rezignoval z funkce náměstka ředitele FBI, že umožnili, aby se vyšetřování Muellerovy komise odvíjelo v duchu postojů demokratů, uvedl druhý zdroj pod podmínkou anonymity.

Demokraté dokument označili za „velmi zavádějící“, zakládá se podle nich na účelovém výběru přísně tajných informací a jeho cílem je zdiskreditovat vyšetřování komise Roberta Muellera, jehož dosadil Rosenstein.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan v komentáři ke spekulacím, že by Trump mohl Rosensteina zbavit funkce, prohlásil, že on sám má k náměstkovi důvěru. „Rod Rosenstein podle mě odvádí skvělou práci. Nevidím žádný důvod, proč by to (prezident) měl udělat,“ řekl k možnosti Rosensteinova odvolání.


Trumpův rébus. Ve vyšetřování ruského vměšování do voleb jde do tuhého

 Donald není dement. Trump svobodně absolvoval montrealský kognitivní test a dosáhl 30 bodů ze 30 možných. Víme tedy, že nejmocnější muž světa dokáže rozeznat nosorožce od velblouda a lva, svede nakreslit krychli či ciferník hodin, vyjmenovat za sebou až pět slov, ťuknout rukou pokaždé, když uvidí písmeno A, či spojit pět čísel a písmen klikatou čárou.


Ryan dnes rozhodnutí sněmovního výboru interní zprávu zveřejnit obhajoval. Podle AP řekl, že v této věci je třeba trvat na transparentnosti.

Prezident Trump má nyní pět dní na rozhodnutí, zda tajný dokument odsouhlasený sněmovním výborem k uvolnění skutečně zveřejní. V minulosti podle BBC opakovaně naznačoval, že je pro zveřejnění zprávy.

Vedle zmíněného Muellerova týmu se kauzou vlivu Ruska na americké prezidentské volby zabývají tři kongresové výbory.

MMF24

Rusko odmítá, že by do amerických prezidentských voleb zasahovalo; podobně jakékoli tajné kontakty s Moskvou popírá i Bílý dům.

Přečtěte si také:

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Komentář: Teorie spiknutí potvrzena. Trump jako oběť politické korektnosti

Trump má nadváhu, spí čtyři hodiny denně, ovoce nezná. O jeho zdraví se strachuje i Wall Street

Trump: FBI je v troskách, úřad je třeba vyčistit

Flynn lhal FBI o svých kontaktech s Rusy. Stýkal se s nimi prý na Trumpův příkaz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).