Menu Zavřít

ZNOVU NA DNĚ

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Euro

FRANKFURT (Reuters) – Společná měna eurozóny má za sebou další černý týden. Setrvalému poklesu vůči dolaru stačilo pouhých pět měsíců, aby po prolomení parity pokořil další psychologickou bariéru 90 centů. Pád na historické minimum 0,8848 dolaru přičítají burzovní obchodníci opětovně rozdílu ve výkonnosti ekonomik evropské jedenáctky a Spojených států.

Ve znepokojené Evropě nabírají nicméně na síle hlasy, které viní kontinentální vlády z neschopnosti přilákat investory. „Strukturální zatuchlost, kvůli níž je míra inflace na stále nepřijatelně vysoké úrovni, brání vyššímu přílivu investic, prohlásil hlavní ekonom Evropské centrální banky Otmar Issig. Bílý dům si naopak podle komentátorů počíná v tomto směru skvěle a dokáže nechat účinně zapomenout na slabiny vlastní ekonomiky. Zahraniční deficit USA vysvětlil například ministr financí Lawrence Summers pomalým tempem růstu v Evropě a Japonsku.

Vítězství nad eurem si mohlo minulý týden připsat hned několik světových měn. Nové nejnižší hodnoty zaznamenalo euro nejen vůči britské libře a japonskému jenu, ale také vůči švýcarskému franku a švédské koruně. Evropská komise dala přitom ve stejné době najevo, že Švédsko není i přes výborné hospodářské výsledky pro vstup do Evropské hospodářské a měnové unie zralé. Zelenou, a to na rok 2001, vystavil Brusel Řecku: Evropská centrální banka reagovala vyslovením „stálých obav a vyzvala Atény k zavedení přísných fiskálních opatření.

MMF24

Společná evropská měna se začala nicméně ve čtvrtek stavět na nohy – pomohly jí zvěsti o chystaném vykupování dolarů ze strany Evropské centrální banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).