Menu Zavřít

ZNOVU RECESE

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Japonsko

Po relativně úspěšné první polovině loňského roku se japonské hospodářství znovu ponořilo do recese. Jeho hrubý domácí produkt se v posledním čtvrtletí loňského roku ve srovnání s předchozím kvartálem snížil již podruhé po sobě, tentokrát o 1,4 procenta. Za červenec až září poklesl o procento.

ebf - tip - debata

Hrubý domácí produkt Japonska, svojí hodnotou druhý největší na světě, v předchozích devíti čtvrtletích klesl celkem sedmkrát, což označuje list Financial Times za černý rekord mezi průmyslovými velmocemi, na který nedosáhla ani Británie v sedmdesátých či osmdesátých letech.

Ekonomové připomínají, že japonská vláda od srpna roku 1992 do současnosti schválila nejméně deset stimulačních „balíků majících za cíl rozhýbat spotřebitelskou i investiční poptávku. Tyto injekce financované z veřejných zdrojů již přišly na 120 bilionů jenů, v přepočtu asi na 1,14 bilionu dolarů. Celkové veřejné zadlužení Japonska se tak nebezpečně zvýšilo. Z méně než šedesáti procent hrubého domácího produktu v roce 1990 na 125 procent předpovídaných na konci letošního roku, což je nejhorší ukazatel mezi devětadvaceti zeměmi OECD. V Evropě jsou na tom nejhůře Itálie se 115 a Belgie se 114 procenty HDP.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).